Αλγόριθμος «διαβάζει» τον εγκέφαλο των βρεφών & προβλέπει τον αυτισμό!

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να προβλέψουν ποια παιδιά παρουσιάζουν τάση εμφάνισης αυτισμού έως και την ηλικία των δύο ετών. Συγκεκριμένα, η διάγνωση αυτή μπορεί να καταστεί εφικτή αν «διαβάσουν» τις εγκεφαλικές αλλαγές που παρουσιάζονται  από τους 6 έως τους 12 μήνες με τη βοήθεια του ειδικού αλγορίθμου.

Ο αυτισμός μέχρι σήμερα μπορούσε να διαγνωσθεί, από την ηλικία των… δύο ετών περίπου. Με βάση ορισμένες συμπεριφορές και τις δυσκολίες επικοινωνίας, οι οποίες συνήθως εκδηλώνονται στην ηλικία των δύο έως τεσσάρων ετών. Τα αδέρφια των παιδιών που έχουν ήδη διαγνωσθεί με αυτισμό, αντιμετωπίζουν και αυτά μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Αν και η εν λόγω πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή δεν επιδέχεται θεραπείας  η έγκαιρη διάγνωση & παρέμβαση μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα & να ενισχύσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις κοινωνικές, συναισθηματικές και νοητικές δεξιότητες ενός παιδιού με αυτισμό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με αυτισμό συχνά διαθέτουν αναπτυγμένο εγκέφαλο. Στη νέα μελέτη, όπου συμμετείχε η ελληνικής καταγωγής νευροψυχολόγος – Πηνελόπη Κωστοπούλου – του καναδικού Πανεπιστημίου «ΜακΓκιλ»του Μόντρεαλ,  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα & του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια (με επικεφαλής τον παιδίατρο & νευροψυχολόγο Ρόμπερτ Σουλτς) χρησιμοποίησαν… μαγνητική απεικόνιση για να μελετήσουν σε ώρα ύπνου την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε τρεις ομάδες 148 παιδιών. Σε βρέφη που παρουσιάζουν “υψηλό κίνδυνο” για εμφάνιση  αυτισμού λόγω οικογενειακού ιστορικού (π.χ. μεγαλύτερος αδελφός με αυτισμό) που αργότερα όντως διαγνώσθηκαν και αυτά με την ίδια διαταραχή. Αλλά και βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αυτισμού – μελετήθηκαν – που όμως δεν είχαν διαγνωσθεί τα ίδια έως την ηλικία των δύο ετών καθώς,  χωρίς οικογενειακό ιστορικό αλλά και χωρίς προιούσα διάγνωση αυτισμού.

(59)