Μπορούμε να είμαστε πιο χαρούμενοι; Τρεις τρόποι για να τα καταφέρουμε

Για κάποιους είναι στάση ζωής, ενώ άλλοι έχουν ανάγκη να συμβεί κάτι καλό για να αισθανθούν όμορφα – Ανακαλύψτε τους τρόπους να νιώθετε περισσότερη χαρά και επωφεληθείτε απ’ όλα όσα έχει να προσφέρει αυτό το συναίσθημα στο σώμα και το μυαλό

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι τα θετικά συναισθήματα είναι πιο δύσκολα και πιο σπάνια από τα αρνητικά. Έτσι, όταν κάτι καλό συμβαίνει, αφήνει ένα αληθινά ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχή, που μεταφράζεται σε χαρά, ένα συναίσθημα που μπορεί να επιδράσει σημαντικά στη σωματική και ψυχική υγεία. Ποικίλα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της χαράς προκαλεί μια σειρά από φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαρά είναι ένα συναίσθημα με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Συχνά την ταυτίζουμε με την ευτυχία, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά συναισθήματα. Η χαρά προκύπτει αυθόρμητα, φυσικά, ενώ η ευτυχία είναι συχνά μια συνειδητή επιλογή, τρόπος ζωής. Συνήθως, προκαλείται όταν συμβαίνει κάτι που θέλαμε πολύ, οδηγώντας σε μια σειρά από άλλα, θετικά συναισθήματα, όπως το δέος και η ευλογία.

Ακόμη και ο τρόπος έκφρασης της χαράς διαφέρει. Η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο τρόπος που χαμογελάμε όταν νιώθουμε χαρά είναι μοναδικός: Ένα αυθόρμητο, πλατύ χαμόγελο, που φτάνει ως τα μάτια, σχηματίζεται στο πρόσωπό μας. Αυτό το χαμόγελο έχει συσχετιστεί με ένα εύρος οφελών, όπως καλύτερη σωματική υγεία, ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες και πιο ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους.

Επιφέρει, παράλληλα, μια σειρά από αλλαγές στο σώμα. Ο αναπνευστικός και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έκκρισης αδρεναλίνης, που προετοιμάζει το σώμα για δράση και τον θέτει σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές οδηγούν παράλληλα σε βελτιωμένη διάθεση.

Πηγή: ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK

(14)