Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, το αλκοόλ μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Με βάση τα νέα ευρήματα των ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ποσοστά επιτυχίας ενός κύκλου εξωσωματικής.
«Οι παράγοντες που ευθύνονται για την αποτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολλοί και στους περισσότερους από αυτούς δεν μπορούν να παρέμβουν οι ασθενείς. Στην κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, μπορούν», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Μπρουκ Ρόσι.
(Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 2.574 ζευγάρια, τα οποία είχαν υποβληθεί σε περισσότερους από 5.300 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση σε αλκοόλ τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών)
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στην περίπτωση των γυναικών οι πιθανότητες επιτυχίας άρχιζαν να κάνουν «βουτιά» έπειτα από την κατανάλωση έξι μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο μεγάλα ποτήρια κρασιού ή τρία ποτήρια μπύρας.
Η μεγαλύτερη πτώση στα ποσοστά επιτυχίας μάλιστα, καταγραφόταν μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν συχνά λευκό κρασί. Συγκεκριμένα, δύο με τρία μεγάλα ποτήρια λευκού κρασιού την εβδομάδα περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής κατά 24%.
Από την άλλη…
οι γυναίκες των οποίων οι άνδρες έπιναν καθημερινά μπύρα είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, ενώ η επιτυχία της εξωσωματικής μειωνόταν κατά 38%.
Εάν πάλι και οι δύο σύντροφοι έπιναν τουλάχιστον έξι μονάδες οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού την εβδομάδα – ποσότητα που αντιστοιχεί σε λίγο παραπάνω από ένα μπουκάλι κρασί διά δύο- τότε η αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής ήταν κατά 26% μικρότερη.
«Τα ανησυχητικά αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή τη μεγάλη μελέτη, υπογραμμίζουν τους κινδύνους του αλκοόλ σε σχέση με τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Ξεκαθαρίζουν στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ εάν παρατηρούνται δυσκολίες κατά τη σύλληψη, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοσθούν και στους συντρόφους τους», σχολιάζει ο καθηγητής και πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών του Λονδίνου, δρ. Ίαν Γκίλμορ.