Προσπαθώντας να ανακαλύψουν τρόπους ανακούφισης των μωρών από τους κολικούς οι επιστήμονες πειραματίζονται με την δράση συγκεκριμένων προβιοτικών στελεχών που αποδεικνύονται ευεργετικά
Τα προβιοτικά ή καλά βακτήρια έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κολικών των μωρών με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας. Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Alimentary Pharmacology & Therapeutics οι ερευνητές έδειξαν ότι σταγόνες που περιείχαν ένα συγκεκριμένο προβιοτικό βακτήριο (Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12) μείωσαν κατά περισσότερο από 50% το κλάμα στο 80% των μωρών που έλαβαν το προβιοτικό στέλεχος μια φορά ημερησίως για 28 μέρες. Παράλληλα παρατηρήθηκε ευεργετική δράση στη διάρκεια του ύπνου, στην συχνότητα των κενώσεων και στη σύστασή τους. Συγκριτικά παρόμοια δράση παρουσιάστηκε μόνο στο 32,5% των παιδιών που πήραν εικονικό φάρμακο.
Οι κολικοί είναι η πιο συχνή γαστρεντερολογική διαταραχή που επηρεάζει έως και το 25% των μωρών κατά τη διάρκεια των πρώτη τριών μηνών της ζωής τους και παρότι είναι καλοήθης κατάσταση συνιστά πηγή μεγάλης δυσφορίας για τα μωρά αλλά και τους γονείς. Το μωρό υποφέρει από τον πόνο του κολικού και δυστυχώς είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να του προσφέρει η μητέρα για να το ανακουφίσει γεγονός που τη φορτίζει ψυχικά, ενώ η ταλαιπωρία του μωρού είναι μεγάλη.
Η επίδραση που παρατηρήθηκε στη μελέτη συσχετίστηκε με θετική τροποποίηση του εντερικού μικροβιώματος, με αυξημένη βακτηριακή παραγωγή βουτυρικού οξέος, ενός λιπαρού οξέος βραχείας αλύσου που ρυθμίζει θετικά τον εντερικό χρόνο διέλευσης, την αντίληψη του πόνου, τον άξονα εντέρου – εγκεφάλου και την φλεγμονή.
«Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία σχετικά με τον σημαντικό ρόλο του εντερικού μικροβιώματος ως θεραπευτικού στόχου για την αντιμετώπιση του βρεφικού κολικού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Roberto Berni Canani, του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II, στην Ιταλία. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η μελέτη μελέτησε ένα συγκεκριμένο προβιοτικό στέλεχος και ότι αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να επεκταθούν σε όλα τα προβιοτικά» σχολιάζει ο Δρ. Canani.
Πηγή: protothema.gr
(36)