Κατάμεστη η αίθουσα στην παρουσίαση του βιβλίου “Το τέρας και εγώ”

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Σταμάτης Μαλέλης παρέα με τους φίλους και συνοδοιπόρους του στο κοινό όραμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, παρουσίασε το βραβευμένο βιβλίο του “Το τέρας και εγώ”.

Στο πλευρό του είχε τον καλύτερο του φίλο και συνεργάτη Κυριάκο Ντούμο, την πρόεδρο του Σωματείου Σμαράγδα Κατσούλη, την αντιπρόεδρο του Σωματείου Μπέσσυ Αργυράκη και την ψυχολόγο-life coach Ιωάννα Μπερτσίμα.

Πλήθος κόσμου έσπευσε στην παρουσίαση ώστε να μιλήσει απροκάλυπτα για το πρόβλημα της κατάθλιψης.

Ο καθένας με προσωπικές ιστορίες και βιώματα.

Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος του κ. Μαλέλη η πλήρης απενεχοποιήση της κατάστασης του παθούντος. Η αποδοχή και η αντιμετώπιση. Αυτά ήταν τα βασικά- ηχηρά μηνύματα της χθεσινής παρουσίασης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαλέλης μίλησε βιωματικά για την κατάθλιψη, πόσο δύσκολο ήταν για εκείνον η καθημερινότητα (λόγου χάρη, η δοκιμασία για τον ίδιο να διασχίσει το δρόμο για να πάρει τσιγάρα ή να μείνει μόνος του στο σπίτι), πόσο εξωπραγματικό φάνταζε στους ανθρώπους που τον ήξεραν ως ισχυρό επαγγελματία, και πως κατάφερε να νικήσει το Τέρας.

Λόγια βγαλμένα μέσα από την ψυχή, δίχως βαρύγδουμπες εκφράσεις, δίχως ξύλινο λόγο, μόνο αλήθεια! Μόνο θάρρος και ενδιαφέρον για όλους εκείνους που παλεύουν το προσωπικό τους- ατομικό τέρας.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο καρδιακός φίλος και συνάδελφος Κυριάκος Ντούμος, που παρουσίασε μια “κρυφή” πτυχή του κ. Μαλέλη. Εναν ανθρωπο με συναίσθημα, ήθος, με δύναμη που όμως λύγισε σαν “μικρό παιδί”. Μεταξύ χιούμορ και συγκίνησης μίλησε για όλο το χρονικό διάστημα που στάθηκε στο πλευρό του φίλου του, και τον στήριξε μέχρι να βγούνε νικητές.

Στην πορεία μίλησε η Μπέσυ Αργυράκη ως αντιπρόεδρος του Σωματείου, μα πάνω απόλα ως καλλιτέχνης με ευαισθησιες, αδυναμίες για την κατάθλιψη που χτυπάει την “πόρτα” ακόμη και σε αυτούς τους ανθρώπους , όσο παράξενο ακι αν μοιάζει! Ανέλυσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο τι είναι για εκείν η κατάθλιψη

Μια μικρή εισαγωγή έκανε η πρόεδρος του Σωματείου Σμαράγδα Κατσούλη, ενώ την σκιτάλη πήρε η ψυχολόγος-life coach Ιωάννα Μπερτσίμα η οποία εξήγησε με την “γλώσσα της επιστήμης” τι είναι η κατάθλιψη, πως αντιμετωπίζεται και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα του κοινού στο τέλος της ομιλίας της.

Παράλληλα με την ψυχολόγο, στο πλάι της αίθουσας ήταν η θεατρική ομάδα του Δήμου Γλυφάδας, που αναπαριστούσε αποσπάσματα του βιβλίου με γλαφυρό τρόπο , μεταδίδοντας στο κοινό τα συναισθήματα που γεννούσε το βιβλίο.

Προς το τέλος της ομιλίας ο Σταμάτης Μαλέλης τόνισε πως το μαύρο είναι το χρώμα της κατάθλιψης και δεν επιτρέπει σε κανένα κανάλι να “πεσει” το καταθλιπτικό μαύρο!

Η ολοκλήρωση της παρουσίασης άφησε και γλυκιά γεύση με τον κόσμο να πλησιάζει τον κ. Μαλέλη για του μιλήσει, να τον ευχαριστήσει, και να ζητήσει μια ξεχωριστή αφιέρωση για το βιβλίο του που κρατούσαν στα χέρια τους.

Ακόμη μια κατάθεση ψυχής του κ. Μαλέλη με την προσυπογραφή της επιστήμης έδωσαν ελπίδα στους απαιδιόδοξους, κουράγιο στους απελπισμένους και δύναμη στους αδυνάτους. Τόνισαν πως ο έρωτας, η αισιοδοξία και η ανάγκη να ζεις την κάθε μέρα σαν αν είναι η τελευταία, είναι εκείνα τα “φάρμακα” που διώχνουν τον δαίμονα- τέρας μακριά. Η μία πλευρά της καταπολέμησης.

Ένα είναι το σίγουρο. Η καλύτερη μάχη δίνεται με τον ίδιο μας τον εαυτό στην αρένα που ονομάζεται ΖΩΗ.

(27561)