Κακοποίηση – παραμέληση παιδιού: Με ποια προβλήματα ψυχικής υγείας σχετίζεται

Η παιδική κακοποίηση ή η παραμέληση μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών.

Η Jessie R. Baldwin, Ph.D., από το University College του Λονδίνου και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της παιδικής κακοποίησης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Με βάση 34 οιονεί πειραματικές μελέτες (μελέτες με βάση την παρατήρηση, που στηρίζεται σε συμβάντα που είναι πέρα από τον έλεγχο του ερευνητή), στις οποίες συμμετείχαν 54.646 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παιδική κακοποίηση συσχετίστηκε μέτρια με προβλήματα ψυχικής υγείας (κλίμακα αντιληπτού στρες Cohen d = 0,56).

Σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση, η συσχέτιση μεταξύ της παιδικής κακοποίησης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας αποδυναμώθηκε (d = 0,31).

Αυτή η προσαρμοσμένη συσχέτιση μεταξύ της παιδικής κακοποίησης και της ψυχικής υγείας παρέμεινε σε όλες τις ψυχιατρικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη, άγχος, αυτοτραυματισμό και απόπειρα αυτοκτονίας, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας, προβλήματα συμπεριφοράς και ψύχωση).

«Αυτή η μελέτη παρέχει σαφή στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η παιδική κακοποίηση έχει αιτιώδεις επιπτώσεις στα προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε η Baldwin.

«Αν και μικρές, αυτές οι επιπτώσεις της κακομεταχείρισης θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες, δεδομένου ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας προβλέπουν μια σειρά δυσμενών εξελίξεων, όπως η ανεργία, τα σωματικά προβλήματα υγείας και η πρόωρη θνησιμότητα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The American Journal of Psychiatry.

Πηγή: onmed.gr

(17)