Και αντισύλληψη και… ωραίο δέρμα;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι από τους δημοφιλέστερους τρόπους αντισύλληψης καθώς εμφανίζουν 99% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Τα νεότερα αντισυλληπτικά μάλιστα εμφανίζουν ελάχιστες παρενέργειες και το μόνο που απαιτείται είναι η συμμόρφωση της γυναίκας στη λήψη τους.

Εκτός της αντισύλληψης όμως, γνωρίζατε ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς; Σας παρουσιάζουμε και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία που εξυπηρετούν τα αντισυλληπτικά χάπια:

  • Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τις κράμπες περιόδου

Οι πόνοι περιόδου δεν είναι ποτέ ευχάριστοι για τη γυναίκα. Η χρήση των χαπιών κάνει τα τοιχώματα της μήτρας λιγότερο ευαίσθητα όταν έρχεται η περίοδός σας, καθιστώντας τη λιγότερο επώδυνη ενώ εξαλείφουν επίσης τις εμμηνορρυσιακές ημικρανίες. Με τον ίδιο μηχανισμό μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές λοιμώξεις στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτρα.

  • Τα αντισυλληπτικά ελέγχουν τη βαριά αιμορραγία

Οι γυναίκες που έχουν βαριές περιόδους τείνουν να χάνουν πολύ αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να ρυθμίσει τη μεγάλη ροή. Το χάπι σταθεροποιεί την περίοδό σας, καθιστώντας ευκολότερη και την πρόβλεψή της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και μόνο εφόσον χρειάζεται, το χάπι μπορεί επίσης να σταματήσει εντελώς τις περιόδους σας για μερικούς μήνες.

  • Με τα αντισυλληπτικά υπάρχει μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Τα αντισυλληπτικά χάπια διατηρούν την επένδυση της μήτρας επίπεδη μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του ενδομητρίου. Επίσης, παρέχει μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και των ωοθηκών. Το χάπι σταματά την ωορρηξία που μπορεί να οδηγήσει σε κύστη ωοθηκών, ελέγχοντας έτσι και τον πόνο της ενδομητρίωσης.

  • Τα αντισυλληπτικά βελτιώνουν τα συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση έρχεται με τις δικές της παρενέργειες που μπορούν να ρυθμιστούν χρησιμοποιώντας τα αντισυλληπτικά χάπια. Συμπτώματα όπως οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση μπορούν να ελεγχθούν, αφού τα χάπια έχουν ορμόνες που μπορούν να τα ρυθμίσουν.

  • Καθαρίζουν το δέρμα σας

Τα επώδυνα σπυράκια και η ακμή που οφείλονται στις μηνιαίες περιόδους σας μπορούν να αντιμετωπιστούν με το χάπι. Αυτό συμβαίνει επειδή το χάπι επιβραδύνει την απελευθέρωση των ορμονών που προκαλούν αυτά τα σπυράκια. Το χάπι κάνει το δέρμα σας απαλό και καθαρό.

Ωστόσο, όπως και τα άλλα φάρμακα, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών έχει και τις παρενέργειές της. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να χορηγούνται πάντα με συνταγή από το γιατρό.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

 

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(αναλυτικότερα βιογραφικά στοιχεία του ιατρού θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2FxnB4o)

Στοιχεία επικοινωνίας:

 διευθ.:  Αρ. Καλλιγά 13 – Πειραιάς 
τηλ. επικοινωνίας:  (+30) 210 4511220 (+30) 6937 202728

(474)