Η ψυχολογική πλευρά της άμβλωσης

Οι συναισθηματικές πλευρές της άμβλωσης ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Σίγουρα, υπάρχουν μια σειρά από αρνητικές ψυχικές συνέπειες, αλλά η πιο ολοκληρωμένη εικόνα δείχνει ότι η άμβλωση δεν συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης ή κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.

Ποιά είναι όμως τα συναισθήματα μιας γυναίκας μετά την άμβλωση;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών μιλούν για ανακούφιση ως ένα πρώτο συναίσθημα. Αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές φορές η έκτρωση γίνεται για να τερματιστεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση μιας έφηβης), τότε αυτό το συναίσθημα είναι αναμενόμενο.

Από εκεί και έπειτα όμως μια γυναίκα που βιώνει την διαδικασία της άμβλωσης μπορεί να έχει συναισθήματα θυμού, μετάνοιας, ενοχής, ντροπής, να νιώθει μοναξιά, θλίψη και άγχος. Μπορεί να κάνει πολύ έντονες αρνητικές σκέψεις, να φοβάται για το αν θα μπορέσει να μείνει ξανά έγκυος, να φοβάται το κοινωνικό στίγμα, να αναλογίζεται τις επιπτώσεις στην σχέση της.

Μπορεί επίσης να φοβάται για το σώμα της και τις συνέπειες που έχει μια τέτοια επέμβαση. Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μια ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και άμβλωσης δεν μπορεί να υποστηριχθεί και ότι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη είναι συνήθως πιο περίπλοκοι.

Όντως, το αν μια γυναίκα θα εκδηλώσει ή όχι κατάθλιψη μετά την άμβλωση σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, όπως το να προϋπάρχει ιστορικό κατάθλιψης, αν η έκτρωση ήταν επιθυμητή ή όχι, η ηλικία της γυναίκας, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και το οικογενειακό πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση ενός ψυχικού προβλήματος μετά την άμβλωση είναι οι γυναίκες που έχουν βιώσει προβλήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν, οι γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν έκτρωση, εκείνες που είναι ηθικά αντίθετες, οι γυναίκες που κάνουν έκτρωση σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης, εκείνες που προβαίνουν σε άμβλωση λόγω γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου, αλλά και όσες έχουν ελλιπή υποστήριξη από το περιβάλλον τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι μια γυναίκα μετά την άμβλωση δεν θα εμφανίσει απαραίτητα κατάθλιψη. Μπορεί όμως να βιώσει έντονα συναισθήματα άγχους και θλίψης. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να ζητήσει βοήθεια, να μην απομονωθεί και να απευθυνθεί στο περιβάλλον της για υποστήριξη.

(35365)