Έρευνα αποκαλύπτει την άμεση σύνδεση της κατάθλιψης με καρδιαγγειακές ασθένειες.
Ερευνητές από την Γερμανία παρατήρησαν ότι η «νόσος του 21ου αιώνα» είναι εξίσου επικίνδυνη για τους θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα (Αρτηριακή υπέρταση, εγκεφαλικά ανευρύσματα, καρδιομυοπάθεια, βαλβιδοπάθειες, σε σχέση με τους βασικούς κινδύνους, όπως η παχυσαρκία & η υψηλή πίεση.
Σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα το 15% των καρδιακών ανακοπών αποδίδονται στην κατάθλιψη την ίδια στιγμή που αυτό της παχυσαρκίας αγγίζει το 21% και της υπέρτασης μόλις το 8%
Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού σύμφωνα με – τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως… πάσχουν από την ψυχική αυτή νόσο.
«Υπάρχει πλέον ελάχιστη αμφιβολία ότι κατάθλιψη αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές ασθένειες», επισημαίνει ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και επικεφαλής της έρευνας, Karl-Heniz Ladwig και συνεχίζει: «Το ερώτημα που τίθεται τώρα όμως είναι, ποια η σχέση της κατάθλιψης με τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία και η υπέρταση; Και ποιόν ρόλο παίζει ο καθένας από αυτούς;».
Προκειμένου να διαπιστωθεί η εν λόγω συσχέτιση ο καθηγητής Ladwig με την ομάδα του ανάλυσε δεδομένα από 3,428 άντρες ασθενείς ηλικίας 45-74…σε βάθος δεκαετίας και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά αποκαλυπτικά.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης – πέθαναν 557 άτομα – εκ των οποίων τα 269 από καρδιά. Για το 15% των καρδιακών ανακοπών «αιτία»ήταν η κατάθλιψη. Από την άλλη το κάπνισμα & η υψηλή πίεση συνδέονται με τις θανατηφόρες καρδιαγγειακές παθήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται από 8,4 έως 21,4%.
«Τα δεδομένα αποδεικνύουν περίτρανα & με απτές αποδείξεις ότι η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου κλονισμού και ανήκεστης βλάβης της υγεία μας, εντός του εύρους των μη συγγενικών παραγόντων κινδύνου», δηλώνει ο Ladwig.
(62)