Το χρόνιο στρες…«ύποπτο» για έμφραγμα & εγκεφαλικό!

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τις μόνιμες & ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορεί το μόνιμο στρες να προκαλέσει στην υγεία μας. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για εμφάνιση αιφνίδιων εμφραγμάτων &  εγκεφαλικών.

Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά  μελλοντικά στην πρόληψη & άμεση αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Για  χρόνια οι επιστήμονες προβληματίζονταν και προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν για το πώς ακριβώς το «χρόνιο στρες» συνέβαλε σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκαν οι ερευνητές στις ΗΠΑ εξηγούν: «ότι οι άνθρωποι με έντονη δραστηριότητα στην «αμυγδαλή» του εγκεφάλου, εκείνη την περιοχή που εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων του θυμού, του φόβου και του άγχους, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και μάλιστα σε πιο νεαρή ηλικία.»

Σε φυσιολογικές συνθήκες, όταν εμφανιστεί μια λοίμωξη ή μια βλάβη στο σώμα, η αμυγδαλή δίνει εντολή στον  «νωτιαίο μυελό» να παραγάγει προσωρινά περισσότερα – λευκοκύτταρα – για να καταπολεμήσει το πρόβλημα & να αποκαταστήσει τη όποια βλάβη. Όμως – το χρόνιο ψυχοκοινωνικό στρες – που προκαλεί μόνιμη… υπερδιέγερση της αμυγδαλής, επιφέρει επίσης μόνιμη… υπερπαραγωγή λευκοκυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή & σε σχηματισμό πλακών στο εσωτερικό των αρτηριών, αυξάνοντας έτσι… τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αχμέντ Ταγουακόλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που διενήργησαν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησαν 293 ασθενείς επί σχεδόν τέσσερα έτη συν απτά έτη, στη διάρκεια των οποίων οι 22 υπέστησαν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μετά την παρακολούθηση του εγκεφάλου με απεικονιστικές τεχνικές, διαπιστώθηκε ότι αυτοί με τη μεγαλύτερη υπερδιέγερση της αμυγδαλής ήταν εκείνοι οι οποίοι ήταν περισσότερο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι ίδιοι άνθρωποι είχαν επίσης τη μεγαλύτερη δραστηριότητα του νωτιαίου μυελού & εκτεταμένη φλεγμονή στις αρτηρίες τους.

(71)