Η καρδιά κινδυνεύει από τα χάπια στυτικής δυσλειτουργίας;

Είναι γνωστό ότι η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Λίγα όμως είναι γνωστά σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Μια νέα μελέτη εξέτασε ακριβώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος που έχουν οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της ΣΔ.

Πρόκειται για μια μεγάλη προοπτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 71710 άνδρες ηλικίας 40-80 ετών, οι οποίοι πήραν για πρώτη φορά θεραπεία για τη ΣΔ μέσα στο χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοαγγειακού επεισοδίου μέσα στο διάστημα μετά την έναρξη της θεραπείας συγκρίθηκε με τον αντίστοιχο κίνδυνο στο γενικό πληθυσμό. Ο γενικευμένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων βρέθηκε μειωμένος στα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της θεραπείας.

Μετά τα τρία χρόνια η διαφορά που παρατηρήθηκε σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Ο κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου βρέθηκε μειωμένος σε όλη τη διάρκεια της μελέτης ενώ ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας βρέθηκε επίσης μειωμένος για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της θεραπείας.

Συμπερασματικά…

η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ΣΔ βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από τη λήψη της θεραπείας.

Τα ευρήματα αυτά επισημαίνουν τη σημασία της έγκυρης διάγνωσης και θεραπείας της ΣΔ. Ο άνδρας λοιπόν που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη στύση σου, ανεξάρτητα από την ηλικία του, θα πρέπει να απευθυνθεί τον ειδικό. Με τον τρόπο αυτό μπορεί όχι μόνο να ανακτήσει τη σεξουαλική του ζωή αλλά και να περιφρουρήσει τη γενική του υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων απειλητικών ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας  είναι Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: www.andrologia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

 

(251)