ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τη γυναίκα που υφίσταται σωματική κακοποίηση δεν είναι συχνά εύκολο να εγκαταλείψει το βίαιο σύζυγό της όσο και να φαίνεται απλό στους περισσότερους ανθρώπους…
Στους παράγοντες που σχετίζονται με το γεγονός ότι μια κακοποιημένη γυναίκα δεν εγκαταλείπει τη σχέση ή φεύγει αλλά γυρνά πίσω, περιλαμβάνονται:
-
Φόβος μοναξιάς: Ο εσωτερικός αυτός φόβος της γυναίκας είναι συνήθως μεγαλύτερος από το φόβο να είναι με το άτομο που την κακοποιεί.
-
Αίσθημα ελπίδας: Η γυναίκα συνεχίζει να ελπίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί επειδή θα το ήθελε και ο σύντροφός της υπόσχεται ότι θ’ αλλάξει.
-
Μαθημένη αβοηθητότητα: Πιστεύει πως δεν μπορεί να διαφύγει από μια χρόνια τραυματική κατάσταση. Μπορεί να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας της κακοποιούσε τη μητέρα της, ίσως και την ίδια. Η ζωή της εκλαμβάνεται ως μη ελεγχόμενη από την ίδια με αποτέλεσμα να οδηγείται στην παθητικότητα (ενώ το αίσθημα αδυναμίας προκαλεί αρνητικές προσδοκίες).
-
Φόβοι αποχωρισμού: Αφορούν συναισθηματικά αλλά και πρακτικά θέματα – πως θα διαχειριστεί τον εαυτό της αλλά και τα παιδιά της.
-
Θέμα χαμηλής αυτοπεποίθησης: Αισθάνεται ότι είναι άχρηστη, ότι δεν θα τα καταφέρει. Ο φόβος και ο έλεγχος έχουν μειώσει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της (αυτο)αποτελεσματικότητάς της.
-
Μη υποστηρικτικό περιβάλλον: Η έλλειψη φίλων ή συγγενών που θα τη στηρίξουν συναισθηματικά και υλικά, αλλά και η πίεση μερικές φορές από το συγγενικό περιβάλλον να μη διαλύσει την οικογένειά της αποδυναμώνουν το κίνητρό της να φύγει.
-
Φόβος ότι θα πραγματοποιήσει τις απειλές του: Ο σύζυγος μπορεί να την απειλεί ότι θα της πάρει τα παιδιά, ή ότι θα την ακολουθήσει και θα πάθουν πολύ χειρότερα η ίδια και τα παιδιά.
Είναι σημαντικό για τη γυναίκα η οποία είναι παγιδευμένη σε ένα τέτοιο πρότυπο σχέσης να νιώσει συναισθηματικά ασφαλής. Να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να τη στηρίξουμε αντί να την κατηγορήσουμε.
Για να ανακαλύψει ξανά…
ποια είναι και να αρχίσει να σέβεται τον εαυτό της. Χρειάζεται να τη βοηθήσουμε να παραμερίσει τα περίπλοκα συναισθήματα που την εγκλωβίζουν και να οργανώσει ένα ασφαλές πλάνο απόδρασης. Την απόδραση από μια ανισότιμη κατάσταση όπως αυτή της βίας.
Η Τσώλα Δήμητρα – Ψυχολόγος είναι Ψυχοθεραπεύτρια & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus
(*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr)
Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr