ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ: Έχω δισκοκήλη, μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα χωρίς χειρουργείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τον όρο δισκοκήλη περιγράφουμε την προβολή, ή ρήξη του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς την περιοχή του νωτιαίου σωλήνα ή των σπονδυλικών τρημάτων. Η δισκοκήλη μπορεί να αφορά την αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

  • Αρχικά, σύμφωνα με ιατρικές επιστημονικές μελέτες και ιατρικες ενώσεις το χειρουργείο ενδείκνυται όταν:

υπάρχει και πόνος στο άκρο (συνεχής και έντονος πόνος ο οποίος παραμένει και το βράδυ στον ύπνο για μεγάλο χρονικό διαστημα ), όταν εμφανίζονται ορθοκυστικές διαταραχές, που συνοδεύονται από μούδιασμα στην περιγεννητική περιοχή (σύνδρομο ιππουριδικής συνδρομής), όταν  μια μεγάλη κήλη στον αυχένα προκαλεί βλάβη στον νωτιαίο μυελό (μυελοπάθεια), η οποία συνήθως εκδηλώνεται με αστάθεια στη βάδιση, όταν υπάρχει έντονο dropfoot (πτώση άκρου ποδός) και εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν δεν είναι παρόντα τα παραπάνω συμπτώματα και αν σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ο ασθενής δεν χρήζει χειρουργικής επέμβασης τότε φυσικά και η κήλη αντιμετωπίζεται συντηρητικα μέσω φυσικοθεραπειών.

Συγκεκριμένα, η λογική είναι να αντιμετωπίζεται το μηχανικό αίτιο του πόνου με μηχανική θεραπεία. Το Manual Therapy είναι πρεσβευτής αυτής της λογικής.

Το Manual Therapy είναι…

μία εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η χρήση των χεριών από το φυσικοθεραπευτή τόσο για την αξιολόγηση των παθήσεων όσο και για τη θεραπεία τους.

Βασίζεται σε δύο αρχές, στον κλινικό συλλογισμό (clinical reasoning), και στην αποδεδειγμένη επιστημονική πρακτική (evidence based practice), ενώ παράλληλα κατά την εφαρμογή του χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες και εντοπισμένες τεχνικές με τα χέρια, θεραπευτικές ασκήσεις αλλά και άλλους τρόπους διαχείρισης.

Η θεραπεία σχεδιάζεται με βάση την κλινική εικόνα και τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς και περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και θεραπευτικές ασκήσεις.

Το άρθρο υπογράφει ο Dr. Σωκράτης Ηλιάδης Ph.D. Physiotherapy, MSc. Physiotherapy, MSc. Sport Science, Orthopedic Manual Therapist (I.M.T.A.). Ιδρυτής των φυσικοθεραπευτικών κέντρων Physiomedica.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Manual Praxis Athens

Kotsika 2, 10434, Athenstel.-fax: 210 8210777

_____________________

 

Manual Praxis Marousi

Ag. Konstantinou 12, 15124, Marousi

tel.: 210 6180777 – fax: 210 6180778

 

(1831)