ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αίσθημα ενός κόμπου στον λαιμό μπορεί να έχει πολλά αίτια. Αυτά μπορεί να είναι τόσο παθολογικά, όσο και ψυχολογικά, να αποτελούν δηλαδή συνέπεια ενός συναισθηματικού σοκ. Το αίσθημα μίας διαρκούς ενόχλησης στον λαιμό, σαν να υπάρχει εκεί ένα σφίξιμο ή ένας κόμπος, είναι σχετικά συχνό. Όπως είπαμε, πολλά είναι τα αίτια που μπορεί να εξηγήσουν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα.
- Ας αναφερθούμε πρώτα στα οργανικά αίτια:
– μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του όγκου των αμυγδαλών σε περίπτωση αμυγδαλίτιδας (με έναν έντονο συνοδευτικό πόνο),
– σε μία φλεγμονή του λαιμού
– σε μία αδενοπάθεια
– ή πολύ σπανιότερα σε έναν καρκίνο του λαιμού (είτε του θυρεοειδούς, είτε του λάρυγγα).
Αυτό το αίσθημα κόμπου στον λαιμό μπορεί επίσης να οφείλεται σε ένα ξένο σώμα. Αν αυτό μένει σφηνωμένο στον λαιμό, η φλεγμονή που δημιουργείται δίνει την εντύπωση του κόμπου.
Πρέπει επίσης να αναφερθούν ως πιθανά αίτια αυτής της ενόχλησης: το στρες, η έλλειψη ύπνου και το υπερβολικό κάπνισμα.
- Ποια είναι τα συμπτώματα του κόμπου στον λαιμό;
Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσκολία κατάποσης. Ορισμένες φορές ο κόμπος αυτός μπορεί να προκαλέσει έντονο πονόλαιμο. Σε ακραίες μάλιστα περιπτώσεις ο κόμπος αυτός μπορεί να προκαλέσει ακόμη κι ένα αίσθημα στραγγαλισμού. Η ιατρική διάγνωση του κόμπου στον λαιμό δεν είναι κατά ανάγκην επιβεβλημένο να απευθυνθεί κάποιος σε έναν γιατρό όταν εμφανίζεται αυτό το αίσθημα.
Εντούτοις, αν η ενόχληση παραμένει, ιδίως μάλιστα αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (πυρετό, εξασθένηση, πονοκεφάλους) και φορτίζει το άτομο με αγωνία, είναι προτιμότερο να επισκεφθεί έναν γιατρό. Ο γιατρός είναι αυτός που θα συμβουλεύσει στη συνέχεια το άτομο να απευθυνθεί σε έναν ωριλά, ή έναν αλλεργιολόγο ανάλογα με τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων.
- Θεραπεία και πρόληψη του κόμπου στο λαιμό
Η θεραπεία του κόμπου στον λαιμό εξαρτάται πάντα από την πηγή του. Aν η πηγή αυτή είναι οργανική, η θεραπεία συνίσταται στην εξάλειψή της: αφαίρεση ενός ξένου σώματος, θεραπεία του πονόλαιμου, αντιμετώπιση μιας φλεγμονής ή ενός καρκίνου. Αν όμως, η πηγή είναι ψυχολογική, δηλαδή κυρίως συναισθηματική, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Σε αρκετές περιπτώσεις η ανάπαυση και η συνακόλουθη απομάκρυνση από στρεσογόνες καταστάσεις αρκεί για να απαλλάξει το άτομο από αυτό το αίσθημα του κόμπου.
Αν όμως το αίσθημα αυτό παραμένει με αποτέλεσμα να εμποδίζει το άτομο να αναπνεύσει ή να καταπιεί, τότε δηλώνει ότι το άτομο έχει καταληφθεί από άγχος. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ώστε να εντοπιστεί με ακρίβεια και να εντοπιστεί το γρηγορότερο ο στρεσογόνος παράγοντας που του προκαλεί.
Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης το αίσθημα του κόμπου στον λαιμό μπορεί να προκληθεί από μία έντονη θλίψη και συνοδεύεται συνήθως και από άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως αύξηση του καρδιακού ρυθμού και αίσθημα έλλειψης οξυγόνου. Σε κάθε περίπτωση αν έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και το άτομο υποπτεύεται βάσιμα ότι το αίσθημα του κόμπου στον λαιμό έχει ψυχογενή αιτιολογία, δεν θα πρέπει να διστάσει να συμβουλευτεί έναν ειδικό για την αντιμετώπισή του.
Αν και συνήθως το αίσθημα κόμπου στον λαιμό είναι το σημάδι μίας παροδικής θλίψης ή μίας σύντομης περιόδου άγχους που εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν περιπτώσεις που συνδέεται με την αρχή της κατάθλιψης και τότε είναι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο.
Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/)
(32843)