Υπάρχει Τεστ ΠΑΠ Μαστού;

Τα τελευταία έτη χρησιμοποιείται ευρέως σε Αμερική αλλά και στην Ευρώπη η συλλογή εκκρίματος (υγρού) από τις θηλές των μαστών, σε γυναίκες χαμηλού ή υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ως σοβαρού προγνωστικού παράγοντα για πιθανή ανάπτυξη κακοήθους βλάβης του μαστού.

Η τεχνική της μη επεμβατικής αυτοματοποιημένης συλλογής εκκρίματος θηλής του μαστού, γνωστή ως Τεστ Παπ Μαστού, υπερτερεί των προηγούμενων τεχνικών στο ότι εύκολα επαναλαμβάνεται, δεν είναι επεμβατική και επίπονη δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, σύριγγες, πλύσεις – εγχύσεις στους γαλακτοφόρους πόρους, δεν έχει ακτινοβολία, ούτε χρειάζεται αναισθησία.

Το έκκριμα μπορεί να είναι γαλακτώδες, ορώδες, πυώδες ή αιματηρό. Η πιθανότητα παρουσίας καρκίνου είναι 4% όταν το έκκριμα είναι αιματηρό, 0,8% όταν είναι πυώδες, 0,2% όταν είναι ορώδες και μόλις 0,1% όταν είναι γαλακτώδες.

  • Τι θα πρέπει να προσέξω;

Το έκκριμα από την θηλή συνήθως αποτελεί ένα καλοήθες φυσιολογικό γεγονός. Ωστόσο, εάν δείτε για πρώτη φορά έκκριμα από την θηλή που εμφανίστηκε μόνο του χωρίς πίεση και λέρωσε το εσώρουχό σας, εάν το έκκριμα προέρχεται από τον ένα μαστό, εάν είναι αιματηρό, παχύρρευστο ή ορώδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας. Υπάρχουν καρκίνοι οι οποίοι εκδηλώνονται με έκκριμα στην θηλή γι’ αυτό και θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε και να αποκλείσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(60)