ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ: Άκουσα ότι αν βάλω νωρίς γυαλιά πρεσβυωπίας θα χειροτερέψει το πρόβλημα μου, ισχύει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα η πρεσβυωπία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να εστιάσει στις κοντινές αποστάσεις.

Η πρεσβυωπία οφείλεται στην βαθμιαία εξασθένηση (του μυός της προσαρμογής) και εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40 ετών.

Η χρήση των γυαλιών πρεσβυωπίας εξαρτάται από την διαθλαστική κατάσταση του ατόμου στις μακρινές αποστάσεις και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι εάν το άτομο έχει μυωπία μπορεί να μην φορέσει ποτέ γυαλιά πρεσβυωπίας γιατί η μυωπία με την πρεσβυωπία αλληλοεξουδετερώνονται.

Αντίθετα στους υπερμέτρωπες…

η πρεσβυωπία προστίθεται στην υπερμετρωπία με αποτέλεσμα ένας υπερμέτρωψ μετά την ηλικία των 40 ετών να χρειάζεται άλλο ζευγάρι γυαλιών για μακριά (οδήγηση, τηλεόραση κλπ.) και άλλο για κοντά (διάβασμα, Η/Υ).

Η πρεσβυωπία είναι βαθμιαία αυξανόμενη μέχρι την ηλικία των 55 – 60 ετών και η εξέλιξη της δεν επηρεάζεται από το εάν φοράμε ή όχι γυαλιά.

(Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το γυαλί πρεσβυωπίας δεν θεραπεύει την πρεσβυωπία απλά υποβοηθά την κοντινή όραση.)

  • Στο ερώτημα σε ποια ηλικία θα χρειαστεί να φορέσει κάποιος γυαλιά πρεσβυωπίας η απάντηση είναι ότι εξαρτάται:

1) από τυχόν συνυπάρχουσα διαθλαστική ανωμαλία όπως αναφέραμε πιο πάνω και 2) με την καθημερινή ενασχόληση του ατόμου (για παράδειγμα ένας αγρότης ή ένας επαγγελματίας οδηγός που αφιερώνει πολλές ώρες στην ύπαιθρο έχει λιγότερη ανάγκη τα γυαλιά πρεσβυωπίας από κάποιον άλλο της ίδιας ηλικίας ο οποίος απασχολείται σε δουλειά γραφείου).

Κατά συνέπεια εάν κάποιος αργήσει να βάλει γυαλιά πρεσβυωπίας δεν γλιτώνει τίποτα απλά κουράζεται στην προσήλωση στις κοντινές αποστάσεις.

Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ισμυρίδης – χειρουργός οφθαλμίατρος. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η αντιμετώπιση παθήσεων του προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, γλαύκωμα), διαθλαστική χειρουργική και η αντιμετώπιση προβλημάτων αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.λ.π.). 

Από το 1990 έως και σήμερα ο ιατρός έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων τόσο στην Διαθλαστική Χειρουργική όσο και στο πρόσθιο ημιμόριο (άνω των 3.000 επεμβάσεων). 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2103611396

           2103613498

e mailismiridis@gmail.com

               kismiridis@hygeia.gr

 

(4036)