Εποχιακή Κατάθλιψη

Η εποχιακή κατάθλιψη είναι ένας τύπος κατάθλιψης που χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα.

Τα συμπτώματα συνήθως έχουν εκκίνηση το φθινόπωρο καθώς η διάρκεια της ημέρας μικραίνει και γίνονται πιο έντονα με την έλευση του χειμώνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν με την αρχή της άνοιξης.

Η ακριβής αιτία της Εποχικής κατάθλιψης δεν είναι γνωστή, φαίνεται όμως ότι αυτός ο τύπος σχετίζεται με τη διακύμανση στην έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών. Είναι γεγονός ότι το φως επηρεάζει την έκκριση μελατονίνης, την έκκριση σεροτονίνης και τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος.

Όπως και με τα υπόλοιπα είδη κατάθλιψης, τα βασικά συμπτώματα είναι το συναίσθημα της θλίψης και η έλλειψη ευχαρίστησης. Η ψυχοκινητική ενέργεια μειώνεται και έχουμε αυξημένη ανάγκη για ύπνο. Μπορεί να νιώθουμε αυξημένη όρεξη (πολλές φορές για υδατάνθρακες), να νιώθουμε εκνευρισμό και δυσκολία στη συγκέντρωση. Ανάμεσα στις επιπτώσεις της εποχικής κατάθλιψης είναι ο πονοκέφαλος, η κούραση, η αϋπνία και ο πόνος στα μάτια.

Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε τον εαυτό σας όταν η εποχική κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της.

Εκτεθείτε στο φως. Φροντίστε να περνάτε αρκετό χρόνο εκτός του σπιτιού, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.

Ασκηθείτε. Είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι η άσκηση βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσή σας.

Κοιμηθείτε καλά. Η κατανόηση και ρύθμιση του ρυθμού του σώματός σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε την εποχιακή κατάθλιψη. Φρόντισε να έχετε καλές συνθήκες ύπνου.

Η υγιεινή διατροφή είναι βασικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες είναι αυτά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

(7981)