Το τι τρώμε επηρεάζει τη διάθεσή μας όπως και η διάθεση μας επηρεάζει αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε.
Γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή ενισχύει συνολική την υγεία και την ευεξία του οργανισμού. Φαίνεται όμως ότι επηρεάζει ακόμα και το πώς νιώθουμε.
Έρευνα δείχνει ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη… όχι μόνο το τι τρώμε επηρεάζει τη διάθεσή μας, αλλά και η διάθεση μας επηρεάζει αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε.
Η ποικιλία και η αυξημένη συχνότητα στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και λιπαρά ψάρια για παράδειγμα, συνδέεται με τη μείωση στις αλλαγές… της διάθεσης, την κατάθλιψη και το άγχος.
Αντίθετα…
μια διατροφή που βασίζεται στην επεξεργασμένη ζάχαρη, τα υψηλά επίπεδα λίπους και στην υψηλή πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Φαίνεται πως οι υγιεινές τροφές «συνεργάζονται» για να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη – σεροτονίνη – (ένας νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για την καλύτερη διάθεση και το αίσθημα χαλάρωσης).
Επίσης, οι τροφές που μας βοηθούν να διατηρήσουμε σταθερά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως, είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης, οδηγούν σε λιγότερες αλλαγές στο συναίσθημα.
Αλλά πώς η διάθεσή μας επηρεάζει τις τροφές που επιλέγουμε;
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πράγματι πως υπάρχει μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην επιλογή του φαγητού και της άσχημη διάθεση. Οι άνθρωποι με άσχημη διάθεση είναι πιθανότερο να επιλέξουν τροφές που είναι: παχυντικές, πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές, παρά κάποια… υγιεινή τροφή. Οι τροφές που επιλέγουμε όταν έχουμε άσχημη διάθεση μπορεί να μας δίνουν ενέργεια και να βελτιώνουν τη διάθεσή μας, όμως αυτό έχει πολύ μικρή διάρκεια.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα, το πρόβλημα επιδεινώνεται γιατί η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών συνοδεύεται και από το συναίσθημα της ενοχής. Με αυτό τον τρόπο, ξεκινάει ένα νέος φαύλος κύκλος άσχημης διάθεσης.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι πιθανότατα οι άνθρωποι με καλύτερη διάθεση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προτιμήσουν θρεπτικές τροφές χαμηλές σε: ζάχαρη, αλάτι και λίπος και να περιμένουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της υγιεινής διατροφής.
Ωστόσο, αυτή η σχέση μεταξύ καλής διατροφής και καλής διάθεσης παραμένει ακόμα ασαφής.