Τα πρώτα Χριστούγεννα με τον έναν αντί και για τους δύο γονείς είναι μια περίοδος που προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα και εντάσεις στο παιδί. Θα χρειαστεί χρόνος και υποστήριξη προκειμένου να προσαρμοστεί σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η Ειρήνη Γιαννόπαπα, ψυχολόγος, Μ.Sc.,Υπαρξιακή-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια μας δείχνει τους τρόπους.
Δημιουργήστε θετικό κλίμα
Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα θετικό κλίμα αγάπης, φροντίδας και σιγουριάς έτσι, ώστε να μειωθεί το άγχος και η ανασφάλεια που νιώθει το παιδί. Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που χρειάζεται να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι το παιδί τους θα εκτεθεί στα δυσάρεστα συναισθήματα που προκύπτουν από έναν χωρισμό. Τα παιδιά πολλές φορές διαθέτουν προσαρμοστικές ικανότητες στις νέες καταστάσεις και το κάνουν πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Δες ακόμη: «Τελικά μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης»;
Απενεχοποιήστε το
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείχνετε στο παιδί ότι δεν ευθύνεται εκείνο για την απόφασή τους να πάρετε διαζύγιο, ούτε και είναι υπεύθυνο για την επανένωσή σας (π.χ. «ξανασμίξαμε για χάρη σου»).
Μην το αναγκάζετε να διαλέξει πλευρά
Το παιδί μοιράζει τις μέρες των διακοπών του ανάμεσα στους δύο γονείς κάτι που μπορεί να του δημιουργήσει άγχος αλλά και ενοχές, ειδικά όταν πρέπει να αφήσει κάποιον γονέα μόνο του. Μην αναγκάζετε το παιδί να διαλέξει με ποιον θέλει να βρίσκεται. Κάντε το πρόγραμμα εξ αρχής από κοινού με τον/την πρωήν σας.
Μη μεταφέρετε στο παιδί ένταση για τον άλλον γονιό
Με το να κατηγορείτε τον/την πρώην σας και να μιλάτε άσχημα μπροστά στο παιδί για εκείνον/η εκείνο νιώθει ανασφάλεια, πόνο και απογοήτευση. Προσέξτε επίσης τις εκφράσεις του προσώπου σας αλλά και τον τόνο της φωνής σας. Τα παιδιά έχουν ευαίσθητες κεραίες που πιάνουν σήματα και σημάδια που δεν αντιλαμβάνεστε.
Μην καλύπτετε το κενό με έξτρα δώρα
Μπορεί να νιώθετε θλίψη και να θέλετε να αντιστρέψετε το κλίμα αυτό ή ενοχές που τα παιδιά θα κάνουν χριστούγεννα με τον ένα γονιό. Το να αγοράσετε περισσότερα δώρα για να τα «καλοπιάσετε» δεν καλύπτει κανένα κενό, οπότε μην το κάνετε. Επίσης, περνάτε το λάθος μήνυμα στο παιδί: ότι όταν συμβαίνουν αλλαγές στη ζωή εκείνο θα μπορεί να έχει ό,τι θέλει. Τέλος, μην μπείτε στον πειρασμό του ανταγωνισμού, να πάρετε δηλαδή καλύτερα δώρα από τον άλλον γονέα για να «κερδίσετε» με το μέρος σας το παιδί.
Προγραμματίστε διάφορες δραστηριότητες
Βγείτε από το σπίτι και κρατήστε το παιδί απασχολημένο με κάποιες δραστηριότητες. Θα βοηθήσει και το παιδί και εσάς.
Μην περάσετε μόνοι σας τις γιορτές
Καλέστε τους δικούς σας γονείς για να έχετε τους δικούς σας ανθρώπους μαζί ή τους φίλους σας. Είναι ωραίο να έχετε υποστήριξη και επίσης να έχετε και την ευκαιρία να κάνετε κάτι άλλο αφήνοντας το παιδί σε καλά χέρια.
Αποφασίστε να γιορτάσετε όλοι μαζί
Αν το κλίμα μεταξύ σας ως ζευγάρι μπορεί να διατηρηθεί σε ήρεμους τόνους χωρίς συγκρούσεις, γιορτάστε τα Χριστούγενννα ή την Πρωτοχρονιά όλοι μαζί. Θα δώσετε το καλό παράδειγμα μιας καλής συνύπαρξης.
Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Ζητήστε ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση από κάποιον ψυχολόγο, προκειμένου να κατανοήσετε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας και να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά σας μειώνοντας το άγχος και τις ενοχές τους.
Πηγή: bestofyou.gr