Βαγγέλης Γιακουμάκης: Μια ιστορία που συγκλόνισε

Οι περισσότεροι αποδίδουν την τραγωδία στο bullying που θεωρούν ότι υφίστατο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από άλλους σπουδαστές, συντοπίτες του.

Η White Space συγκέντρωσε τις αντιδράσεις για το θέμα του χαμού του νεαρού φοιτητή και ετοίμασε μια ανάλυση που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή της κ. Φώτη Βασιλείου, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή ΣΚΑΙ Τώρα με την Άννα Μπουσδούκου. 

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και ο θάνατος του έχει προκαλέσει μεγάλο πόνο και οργή σε όλη την Ελλάδα. 

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 33.397

Αναλύοντας περαιτέρω τις λέξεις που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή, καταλήγουμε στις εξής σημαντικότερες:

SXETIKES LEXEIS-01

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ (19%)

Χιλιάδες οι αναφορές για τον αδικοχαμένο Βαγγέλη και τα αναπάντητα ερωτηματικά που μένει να διευκρινιστούν. Όλη η Ελλάδα άκουσε συγκλονισμένη τον τραγικό επίλογο, με τον οποίο έκλεισε μια από τις πιο θλιβερές ιστορίες. Συγκλονισμένοι οι χρήστες, πολλές φορές μιλούν στο πρώτο πρόσωπο στον Βαγγέλη δίνοντάς του «μεταθανάτιες ευχές» ή εύχονται κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια, αλλά κυρίως στη μητέρα. Τα «γιατί» είναι πολλά και όλοι δηλώνουν ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα ενδοσχολικής βίας, που όπως αναφέρουν έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας.

ΑΥΞΗΣΗ BULLYING (17%)

Είναι μία από τις πολλές επιπτώσεις της κρίσης στην χώρα μας και αφορά μία από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Τα σχόλια των χρηστών μιλούν για το ότι το Bullying έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα σχολεία αλλά έχει σημειώσει και ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τα σχόλια των χρηστών μιλούν για το ότι το Bullying έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα σχολεία αλλά έχει σημειώσει και ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πολλοί χρήστες ζητούν την αποτελεσματική δράση για καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς από μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Προτείνουν την καθημερινή συνεργασία ψυχολόγων με τα σχολεία, την εκπαίδευση των γονέων από ειδικούς και την σωστή στελέχωση των σχολικών μονάδων.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «STOP BULLYING» (16%)

Ο άδικος χαμός του Βαγγέλη, ίσως μακροχρόνια να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα όσον αφορά στον σχολικό εκφοβισμό. Οι πάντες κινητοποιούνται ενάντια σε κάθε είδους βία, λεκτική, σωματική, ψυχολογικοί. Το Υπουργείο Παιδείας, τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης, σωματεία αλλά και απλοί πολίτες σηκώνουν το ανάστημά τους και αντιδρούν. Φυσικά τα social media είναι οι βασικοί αρωγοί μιας τέτοιας προσπάθειας, αφού ταχύτατα και εντελώς ανέξοδα ενημερώνουν, προειδοποιούν και κινητοποιούν. η δύναμή τους αποδεικνύεται για μια ακόμη αφορά ανυπέρβλητη. ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΧΟΛΗΣ (14%) Ο κόσμος ζητά να γίνει λεπτομερής έλεγχος για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, αλλά και άλλων συναρμόδιων. Πολλοί χρησιμοποιούν ακραίες λέξεις και εκφράσεις για τον τέως διευθυντή. Σίγουρα απαιτούν να μην ξεχαστεί η υπόθεση και να υπάρξουν ποινές για όλους όσους απαξίωσαν την προσωπικότητα του παιδιού αυτού και έφεραν την οικογένειά του σε αυτή την κατάσταση. Πιστεύουν ότι όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με παιδιά ή εφήβους, είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις ψυχολογία και παιδαγωγική.

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ (11%)

Χαμός επικρατεί στο διαδίκτυο, όταν συμφοιτητές του Βαγγέλη μίλησαν για τον Γολγοθά που περνούν αυτόν τον καιρό, καθώς κάποιοι έχουν ανεβάσει φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, κατηγορώντας τους ως ηθικούς υπαίτιους για την αυτοκτονία του 20χρονου. Σήμερα, ο ιδιωτικός ερευνητής, ο οποίος είχε προσληφθεί από την οικογένεια για την υπόθεση, ξεκαθάρισε πως τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως οι βασανιστές του Γιακουμάκη σε φωτογραφίες στα social media δεν έχουν καμία σχέση με τον πυρήνα των κρητικών, οι οποίοι έκαναν κόλαση τη ζωή του φοιτητή. Από την άλλη όμως είναι πολλά τα σχόλια που πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά ήταν ανάμεσα στους βασανιστές του Βαγγέλη. Εδώ μόνο η δικαιοσύνη έχει λόγο και όχι τα σχόλια των χρηστών…

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗΣ (9%)

Μια ακόμα πρωτοβουλία των πολιτών αναδύθηκε μέσω Facebook: η μετονομασία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων σε «Βαγγέλης Γιακουμάκης», τιμώντας τη μνήμη του φοιτητή, η εξαφάνιση και θάνατος του οποίου συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Σύμφωνος εμφανίστηκε με την ιδέα της μετονομασίας της Γαλακτοκομικής Σχολής και ο κ. Μπαλτάς σε δηλώσεις του, οι οποίες αναπαράγονται μέσω του διαδικτύου. Ακόμα μια εξαιρετική ιδέα γεννήθηκε από το Facebook ώστε κανείς να μην ξεχάσει τι συνέβη και να μείνει η μνήμη αυτού του θύματος για να την έχουμε μόνιμα στο μυαλό μας προς αποφυγή άλλων περιστατικών στο μέλλον.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ BULLYING (7%)

Οι χρήστες δείχνουν να έχουν εντρυφήσει στον σκοτεινό κόσμο του εκφοβισμού και κάνουν αναφορές που αποδεικνύουν τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα. To bullying έχει πολλές μορφές και όψεις. Από το άσεμνο σχόλιο που κάνει κάποιος σε ένα παιδί μέχρι το αποτρόπαιο έγκλημα που συνέβη στα Γιάννενα στο οποίο οι ακραίες, εγκληματικές συμπεριφορές μερικών οδήγησαν ένα παιδί στην αυτοκτονία. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι λεκτικός, σωματικός, ψυχολογικός και μπορεί να φτάσει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση. Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, αλλά αυτό δεν κάνει καμία από τις συμπεριφορές αυτές λιγότερο σημαντική και κατακριτέα. Όπως και να’ χει, ο κόσμος καταδικάζει απερίφραστα, πολλές φορές με ωμότητα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (7%)

Αίσθηση προκάλεσε στο διαδίκτυο η αποκάλυψη της επιστολής από δεκάδες σπουδαστές-οικότροφους της Γαλακτοκομικής Σχολής, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η υπογραφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, για «Τριτοκοσμικές συνθήκες» λειτουργίας. Στην επιστολή δεν γίνεται λόγος για περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού ή κακοποίησης. Πλην, όμως, εμπεριέχονται συνταρακτικές καταγγελίες που ταυτόχρονα γεννούν ερωτήματα και για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αποκαλύφθηκε κατά την σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για το bullying. Υπάρχουν όμως και πολλοί χρήστες που θεωρούν ότι το εν λόγω θέμα είναι άσχετο με την υπόθεση Γιακουμάκη και αποτελεί ύβρη και ασέβεια στη μνήμη του νεκρού. Πιστεύουν ότι η υπογραφή του 20χρονου βγήκε στην επιφάνεια για την τηλεθέαση και τις πωλήσεις των ΜΜΕ.

(22542)