Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι σημαντικές για όλους, ακόμη περισσότερο όμως για όσους πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, επειδή στη δική τους περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος καρκίνου και πρόωρου θανάτου υποστηρίζει νέα έρευνα
Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας, αλλά όταν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο τότε η ανάγκη για επαρκείς ώρες ύπνου καθίσταται επιτακτική σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος καρκίνου και πρόωρου θανάτου είναι υψηλότερος. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association
«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η επίτευξη των ιδανικών ωρών ύπνου μπορεί να είναι προστατευτική για ορισμένους ανθρώπους με αυτά τα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Julio Fernandez-Mendoza επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Κολλέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια και ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey στο Hershey της Πενσυλβάνια. «Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί κατά πόσο η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με ιατρικές ή συμπεριφορικές θεραπείες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου» συμπληρώνει.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1600 ενήλικες 20-74 ετών, οι μισοί εκ των οποίων γυναίκες, από την Penn State Adult Cohort και που κατηγοριοποιήθηκαν σε δυο ομάδες: σε όσους είχαν υπέρταση σταδίου ΙΙ ή διαβήτη τύπου 2 και σε όσους είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στο εργαστήριο ύπνου (1991-1998) για μια βραδιά και στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν την αιτία θανάτου τους μέχρι το τέλος του 2016.
Σημειώθηκαν 512 θάνατοι εκ των οποίων το ένα τρίτο οφειλόμενοι σε στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο και το το ένα τέταρτο σε καρκίνο.
Ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους ανθρώπους με υπέρταση ή διαβήτη ήταν αμελητέος εάν κοιμούνταν περισσότερο από έξι ώρες.
«Η μικρή διάρκεια ύπνου θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στους παράγοντες κινδύνου για την πρόβλεψη της πορείας της υγείας των πασχόντων από αυτές τις νόσους και η βελτίωσή της να αποτελέσει στόχο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» σχολίασε ο Δρ. Fernandez-Mendoza
Στους περιορισμούς της έρευνας αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες πέρασαν μόνο μια νύχτα στο εργαστήριο ύπνου, συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από το φαινόμενο του άγχους της πρώτης βραδιάς, όπου οι συμμετέχοντες συνήθως δεν κοιμούνται καλά, ενώ στην πορεία ο ύπνος τους βελτιώνεται.
Πηγή: ygeiamou.gr