α τελευταία χρόνια έχουν διαπιστωθεί αυξανόμενα κρούσματα βίας με θύματα τις ανυπεράσπιστες γυναίκες.
Μόλις τις τελευταίες τρεις ημέρες τρεις γυναικοκτονίες συγκλονίζουν το Πανελλήνιο ενώ η προηγούμενη χρονιά ήταν θλιβερή καθώς 18 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τους συντρόφους τους.
Γυναίκες νεαρές, εργαζόμενες, νοικοκυρές, μητέρες. Βιασμοί, δολοφονίες, ξυλοδαρμοί και κακοποίηση γυναικών είτε λεκτική είτε σωματική φιγουράρουν σχεδόν καθημερινά στην ελληνική τηλεόραση και τα media.
Οι καταγγελίες για την ενδοοικογενειακή βία είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί αδιαφορούν.
Μερικές από τις γυναίκες καταγγέλλουν ότι ορισμένοι αστυνομικοί αδιαφορούν ή είναι και επιθετικοί.
Οι πολιτικές αντιμετώπισης έμφυλης βίας για το «Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου» που εφαρμόζεται πιλοτικά στους Δήμους Περιστερίου, Καβάλας και Ηρακλείου Κρήτης και δεν είναι παρά ένα ερωτηματολόγιο στα συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα για το οποίο έχει πανηγυρίσει διαδοχικά Χρυσοχοΐδης και Συρεγγέλα σε διάφορες εκδηλώσεις…
Το ερωτηματολόγιο βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες.
Πως όμως ένα κομμάτι χαρτί με ερωτο-απαντήσεις θα δώσει λύσεις στην ενδοοικογενειακή βία; Είναι σε θέση μία γυναίκα που έχει χτυπηθεί, βιαστεί, κακοποιηθεί να εκφράσει το μέγεθος της βίας που δείχτηκε? Η βία δεν μπορεί να μετρηθεί από το 1 ως το 5.
Η βία είναι βια σε οποιαδήποτε μορφή της και οι γυναίκες παραμένουν ανυπεράσπιστες μη έχοντας προστασία.
Για να μπορέσει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει την βία και κατ επέκταση τις γυναικοκτονίες με τρόπο αποτελεσματικό, πρέπει όλοι μας να καταδικάσουμε τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της.
Οι γυναικοκτονίες των τελευταίων ημέρων μας δείχνουν ξεκάθαρα τη σοβαρότητα του προβλήματος και μας οδηγούν σε μία διαπίστωση: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, καμία γυναίκα δεν πρέπει να μένει απροστάτευτη.
Η προστασία των γυναικών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά όλων μας.
Ακολουθεί μήνυμα από γυναίκα που είχε κάνει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία