Αύγουστος Κορτώ για την αυγουστιάτικη κατάθλιψη: Χρειάζεται μόνο η ελάχιστη στοργή, το νοιάξιμο

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ σημειώνει πως το καλοκαίρι είναι αβάσταχτο για τον καταθλιπτικό

Με αφορμή τις διακοπές του Αυγούστου που αδειάζουν οι πόλεις ο Αύγουστος Κορτώ σε μια άκρως ανθρώπινη ανάρτησή του αναφέρεται στην κατάθλιψη και στους πάσχοντες από αυτή τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι το νοιάξιμο.

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ στην ανάρτησή του, η οποία έχει προσελκύσει πάνω από 6χιλ. likes και εκατοντάδες σχόλια, σημειώνει πως το καλοκαίρι είναι αβάσταχτο για τον καταθλιπτικό, προσθέτοντας ότι η λύση, η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε, είναι απλούστατη.

Η ανάρτησή του

“Το καλοκαίρι είναι αβάσταχτο για τον καταθλιπτικό: η χώρα ολόκληρη βρίσκεται σε παραθεριστικό αναβρασμό, κι ο άρρωστος, στους αντίποδες, κλείνει στόρια και κουρτίνες και παριστάνει, με το ερκοντίσιον στο φουλ, πως ζει σε μια άλλη εποχή: ο χειμώνας της ταλαιπωρημένης ψυχής.

Τον Αύγουστο, ιδίως, το συναίσθημα καταποντίζεται κι άλλο: οι πόλεις ερημώνουν, όλοι ανεβάζουν φωτογραφίες από παραλίες, κι εσύ, ακόμα κι όταν υπάρχουν λεφτά για διακοπές, με το ζόρι φτάνεις ως το σούπερ μάρκετ.

Η λύση, η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε, είναι απλούστατη. Στο διάστημα της απουσίας μας – όταν ο καταθλιπτικός μας φίλος, που τα παίρνει όλα προσωπικά γιατί αυτή είναι η φύση της νόσου, νιώθει ότι τον εγκαταλείψαμε – μες στις αναρτήσεις και την καλοπέραση, κάνουμε ένα τηλέφωνο κάθε-δυο τρεις μέρες, ίσα να σπάει η ερημιά του, κι ας μην έχει νέα να μας πει. Δεν αγαπάμε τους άλλους μόνο ως πηγές ψυχαγωγίας.

Όπως και των Χριστουγέννων, η αυγουστιάτικη κατάθλιψη χρειάζεται απλώς και μόνο την ελάχιστη στοργή, το νοιάξιμο: μια φωνή που σου μιλάει, και σου θυμίζει ότι δεν είσαι μόνος.”

 

Πηγή: thetoc.gr

(46)