Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη στο εργασιακό περιβάλλον

Μια ισχυρή πρόκληση για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη είναι αυτή που αφορά την ανταπόκριση του στα επαγγελματικά του καθήκοντα

Μια ισχυρή πρόκληση για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη είναι αυτή που αφορά την ανταπόκριση του στα επαγγελματικά του καθήκοντα. Γι αυτό αν έχετε αναγνωρίσει συμπτώματα κατάθλιψης στον εαυτό σας μην τα αμελήσετε, αντιθέτως προχωρήστε άμεσα στην αντιμετώπιση της. 

• Λήψη Βοήθειας

Έχετε κατά νου ότι η ασφάλιση που σας παρέχει ο εργοδότης σας περιλαμβάνει και την ψυχική υγεία. Επίσης πολλά ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα περιλαμβάνουν την κάλυψη πρόσθετων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενημερωθείτε για την κάλυψη που σας προσφέρει η δική σας ασφάλεια και εκμεταλλευτείτε την, ενώ ταυτόχρονα μάθετε για την ακριβή άδεια και τις ημέρες ασθένειας που δικαιούστε από την εταιρία σας. Στην περίπτωση που είστε ανασφάλιστοι, αναζητήστε τα κοινοτικά κέντρα ψυχικής υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες με μηδέν ή ελάχιστο κόστος. 

• Βρείτε κάποιον να σας στηρίζει

Είναι βασικό να έχετε έναν έμπιστο φίλο στο χώρο εργασίας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα υπάρξουν δύσκολες μέρες και είναι τόσο σημαντικό να έχετε κάποιον να βασιστείτε και να μιλήσετε. Στην περίπτωσή που δεν θέλετε να μοιραστείτε ό,τι συμβαίνει με κανέναν στο γραφείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε υποστηρικτικούς φίλους ή άτομα από την οικογένεια για να μιλήσετε. Η ομαδική θεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε ότι δεν είστε μόνοι στον αγώνα σας. Πέρα από τις συμβουλές του ειδικού σας, θα μάθετε τις στρατηγικές αντιμετώπισης στο χώρο εργασίας που έχουν εφαρμόσει οι άλλοι συμμετέχοντες.

• Προσδιορίζετε τους στόχους σας

Είναι αλήθεια πως η κατάθλιψη καθιστά σχεδόν αδύνατο για ένα άτομο να συγκεντρωθεί. Γι αυτό πρέπει το άτομο να καθορίζει πολύ σαφείς στόχους και να είναι ρεαλιστής για το τι θα είναι σε θέση να επιτύχει. Καθημερινά πρέπει να καταγράφει τα καθήκοντα που έχει να υλοποιήσει και να τονίζει τις προτεραιότητές του, ώστε να είναι όσο περισσότερο συνεπής απέναντι στον προιστάμενο του. Το άτομο πρέπει να δίνει στον εαυτό του περισσότερο χρόνο για να φέρει εις πέρας μια εργασία και να μην αγχώνεται για ενδεχόμενη καθυστέρηση. Παράλληλα πρέπει να έχει υπόψιν του κάποιο συνάδελφο που μπορεί να το βοηθήσει όταν χρειάζεται (π.χ. να ελέγχει αν είναι οκ η δουλειά του). Κατά τις συναντήσεις με τον προισταμένο ή το υπόλοιπο προσωπικό, το άτομο πρέπει να κρατάει πολλές σημειώσεις καθώς η μνήμη του μπορεί να τον προδώσει αργότερα.

• Μιλήστε στον προιστάμενο σας

Αν νιώθετε άσχημα και πως δεν είστε σε θέση να ανταποκρίνεστε επιτυχώς στα καθήκοντας σας, μιλήστε με τον προιστάμενο σας. Είναι πραγματικά προτιμότερο να μάθει ότι έχετε κατάθλιψη, παρά να νομίζει ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά. Σίγουρα είναι δύσκολο και εξαρτάται από την οικειότητα που έχετε μαζί του, γι αυτό αν δεν θέλετε να πείτε την αλήθεια, πείτε του οτι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας χωρίς να γνωστοποιήσετε ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Ζητήστε μερικές μέρες άδεια ώστε να γυρίσετε ανανεωμένοι και αισθητά καλύτερα.

z6156124QDuzo-liczenia-z-tym-wiaze-sie-praca-aktuariusza

(2176)