Ανιχνεύοντας… την «ανδρική» κατάθλιψη!

Πότε η κατάθλιψη βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ανδρική ψυχή;

Το «ισχυρό» φύλο στατιστικά φαίνεται να πλήττεται λιγότερο από τις γυναίκες σε ότι αφορά την κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να εκφράσουν την ανάγκη για υποστήριξη, καθιστά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης πιο δύσκολη υπόθεση. Με αυτό τον τρόπο, οι άνδρες μπορεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα να βιώνουν τις βαθιές επιπτώσεις της κατάθλιψης, κάτι που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον ψυχισμό τους.

Καθώς οι άνδρες δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι βρίσκονται σε κατάσταση «αδυναμίας» έχουν και μεγάλη δυσχέρεια στο να κατανοήσουν τα αίτια πίσω από αυτή την ψυχική κατάσταση. Ωστόσο, οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν εντοπίσει ορισμένες καταστάσεις αλλά και ατομικά χαρακτηριστικά που συνδέονται στενά με την «ανδρική» κατάθλιψη:

Διαπροσωπικές Σχέσεις

Τα προβλήματα στο γάμο ή στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις αναγνωρίζονται ως ο βασικότερος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στους άνδρες.

Εγκυμοσύνη και πατρότητα

Παρόλο που πιστεύουμε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι «προνόμιο» των γυναικών, εντούτοις τώρα γνωρίζουμε ότι ένας στους δέκα άνδρες μπορεί να υποφέρει επίσης από επιλόχειο κατάθλιψη. Όταν ένας άνδρας γίνεται πατέρας μπορεί να δει το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται από εκείνον στο παιδί και τη μητέρα, μπορεί να βιώσει αλλαγές στη σεξουαλική του ζωή, αλλά και μεγάλη σωματική κούραση. Η ισορροπία εργασίας και οικογενειακής ζωής γίνεται πιο δύσκολη.

Σεξουαλικά προβλήματα

Η εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος ή οι αλλαγές στην ερωτική ζωή μπορεί να ευνοήσουν την εμφάνιση της κατάθλιψης σε έναν άνδρα. Συνήθως, δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς ποια είναι η αφετηρία του προβλήματος: το σεξουαλικό πρόβλημα και η καταθλιπτική διάθεση αποτελούν ένα φαύλο κύκλο όπου το άγχος και η θλίψη για τη σεξουαλική απόδοση επιβαρύνουν τη σεξουαλική ζωή, γεγονός που γεννά νέος άγχος και θλίψη και αποτρέπει ή αποθαρρύνει τον άνδρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Διαζύγιο

Φαίνεται πως οι άνδρες επηρεάζονται βαθύτερα από τις επιπτώσεις του διαζυγίου σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τόπο διαμονής, αλλά και να έχουν λιγότερη επαφή με παιδιά τους.

Εργασία

Η εργασία μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης για έναν άνδρα. Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες εργασίας, ο ανταγωνισμός, η οικονομική ανασφάλεια μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση της κατάθλιψης. Στον αντίποδα, η ανεργία, καθώς πλήττει καίρια την αίσθηση ταυτότητας και την αυτοεκτίμηση ενός άνδρα είναι πιθανό να ευνοήσει την εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.

Συνταξιοδότηση

Είναι πολύ συχνό, η κατάθλιψη στους άνδρες να εμφανίζεται ταυτόχρονο ή λίγο μετά την συνταξιοδότηση. Ως ένα βαθμό, η θλίψη που συνοδεύει το τέλος της εργασιακής ζωή μπορεί να είναι φυσιολογική. Ο τρόπος που ένας άνδρας θα διαχειριστεί αυτή τη νέα φάση τη ζωής του σε συνδυασμό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον αν θα εκδηλώσει κατάθλιψη ή όχι.

(6855)