Έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια ύπνου, τα ατυχήματα αλλά και διαταραχές του συναισθήματος είναι μερικές από τις συνέπειες
της Μάρθας Καϊτανίδη,
Το πρωί της Κυριακής θα μετράμε όλοι μας την απώλεια μιας ώρας ύπνου, η οποία για τους περισσότερους μεταφράζεται ως μια μικρή θυσία καθώς εφεξής η μέρα μεγαλώνει.
Ισως όμως για τον οργανισμό μας οι επιπτώσεις να είναι πολύ πιο σημαντικές, με τους ερευνητές να έχουν παρατηρήσει, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των ατυχημάτων τα 24ωρα που ακολουθούν την αλλαγή της ώρας.
Η αιτία; Τα σκοτεινά πρωινά και τα φωτεινά απογεύματα φαίνεται πως αποσυντονίζουν το βιολογικό μας ρολόι (κιρκάδιους ρυθμούς) και συνεπακόλουθα τα προβλήματα ύπνου αυξάνονται ή εντείνονται και επιμένουν ακόμα και για αρκετές εβδομάδες.
Επιπρόσθετα, έρευνα που κατέγραψε τις εισαγωγές σε νοσοκομεία της Πολιτείας του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ διαπίστωσε 24% αύξηση των καρδιακών προσβολών κατά την πρώτη ημέρα μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα.
Σε μία ακόμα μελέτη από τη Φινλανδία, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το συνολικό ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν 8% υψηλότερο κατά τα δύο πρώτα 24ωρα μετά την αλλαγή των ρολογιών.
Διαταραχή
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση. Πιθανώς συνδέεται με τη διαταραχή του εσωτερικού ρολογιού του σώματος ή του κιρκαδιανού ρυθμού του» δηλώνει η Maria Delgado-Lelievre, διακεκριμένη ειδικός σε θέματα υπέρτασης στην Ιατρική Σχολή Leonard M. Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Η ίδια σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπληρώνει πως είναι σημαντικό τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο να έχουν επίγνωση αυτού του αυξημένου κινδύνου.
Η… σκοτεινή πλευρά της θερινής ώρας ωστόσο ακουμπά και την ψυχολογία μας. Επιστήμονες του Ιδρύματος Υπνου των ΗΠΑ σημειώνουν ότι μετά την αλλαγή οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχής του συναισθήματος, ιδεασμού αυτοκτονίας αλλά και εμπλοκής σε τροχαία.
Είναι, εντούτοις, σημαντικό να σημειωθεί ότι μακροπρόθεσμα καταγράφεται μείωση των ατυχημάτων, γεγονός που οφείλεται στην επιμήκυνση της ημέρας.
Για την ιστορία, πάντως, υπενθυμίζεται πως το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση που θα έβαζε τέλος στην αλλαγή θερινής και χειμερινής ώρας από το 2021, δίνοντας στις χώρες το δικαίωμα να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.
Η πανδημία της COVID-19 όμως ανέτρεψε και αυτά τα σχέδια.
(15)