“Θύματα της κατάθλιψης πάνω από 500.000 Έλληνες”

 

Οι ειδικοί μιλούν για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης στην Ελλάδα,  γεγονός που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση κσι δυσπραγία των Ελλήνων που στερούνται των προς το ζην και την γενικότερο κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί εξαιτίας της έλλειψης προοπτικών για ένα πιο ευοίωνο μέλλον

“Το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας (2nd Mental Health Conference).”

Ο ίδιος ωστόσο διαπιστώνει ότι οι ψυχικές διαταραχές χρονίζουν, με τους ασθενείς να μην απευθύνονται σε ειδικούς. 

«Κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι άρρωστοι. Επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε ψυχιάτρους ενώ αρκετοί σκέφτονται και το κόστος θεραπείας. Oσο όμως καθυστερεί η θεραπεία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναπηρίας» καταλήγει.

 

  • «ΜΑΥΡΗ» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ… 

Η ψυχική υγεία των Ελλήνων,  όπως αυτή περιγράφεται από πρόσφατα δεδομένα, έχει κλονιστεί, έχει καταβαραθρωθεί, έχει υποστεί ανήκεστη βλάβη με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη  και εύθραυστη λόγω των προβλημάτων που δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης τους και “μαυρίζουν” την καθημερινότητά τους.

 Οι επισημάνσεις της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνας Οικονόμου προβληματίζουν: «Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην αυτοκτονία είναι τα χρέη και η κατάσχεση της οικίας».

Στην Ελλάδα του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περίπου το 36% του πληθυσμού αγγίζει τα όρια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποιήσης.

 Ενώ η Μαρίνα Οικονόμου προσθέτει και την εξής “εφιαλτική” διαπίστωση, ότι: «Μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%. Ειδικότερα σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας» τονίζει η Μαρίνα Οικονόμου.

Μάλιστα στη χώρα μας ανατράπηκε η κλασική επιδημιολογία που αναγνωρίζει τις γυναίκες ως τα βασικά θύματα της κατάθλιψης. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης επήλθε η μεγάλη ανατροπή. Πλέον η πλειονότητα των ασθενών με κατάθλιψη είναι οι άνδρες, οι οποίοι είναι πιο αποφασιστικοί στην αυτοκτονία.

 

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…

 Στο μεταξύ, στο ίδιο συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για τους πλέον «αποκλεισμένους του κοινωνικού αποκλεισμού».

Η μελέτη «ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα» – ερευνητικό πρόγραμμα (2011-2016) – το οποίο υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καταλήγει σε μελανά συμπεράσματα… καθώς περιγράφει και αποτυπώνει με τον πλεόν γλαφυρό & πειστικό τρόπο την προσβολή της αξιοπρέπειας των ασθενών.

Όπως υπογραμμίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Στυλιανίδης: «ανησυχία προκαλεί το εύρημα πως από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας)  αυξάνεται ραγδαία: από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014».

Όσον αφορά δε τα περιοριστικά μέτρα στην «αναγκαστική νοσηλεία», σχετική έρευνα κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά (δηλαδή, περιορίστηκαν δεμένοι με ιμάντες στο κρεβάτι) κατά τη νοσηλεία τους.

Ενώ, καταλήγει ο Στέλιος Στυλιανίδης… «Στόχος είναι να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε θέμα ύψιστης σημασίας στην ατζέντα της πολιτικής για την ψυχική υγεία»

 Με τους επιστήμονες να επισημαίνουν τα κενά στην περίθαλψη και στην έλλειψη δομών υποστήριξης τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας (Κέντρα Υγείας) όσο και δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας περίθαλψης (Κλινικές) σε επίπεδο πρόληψης  και αποκατάστασης της υγείας του εκάστοτε ασθενούς που αποτελεί βασική πληγή του «ΕΣΥ» που μένει ανοιχτή και που δυστυχώς αιμορραγεί.

 

 

(39)