Ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία για μια σωστή σχέση;

Ο άνθρωπος έχοντας διανύσει τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του ως βρέφος και νήπιο ζώντας την ερωτική εξάρτηση και σχέση με την μητρική φροντίδα – ως ο έρωτας της ζωής του – ξεκινά να ωριμάζει ψυχο – συναισθηματικά στο κλείσιμο της παιδικής περιόδου (6-12 έτη).

Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται στην περίοδο της εφηβείας και οργανώνεται με την είσοδο στην ενήλικη ζωή, που είναι και η αρχή της αυτονομίας του. Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνει την ψυχοκοινωνική του ταυτότητα, που χαρακτηρίζεται από το φύλο του, το σεξουαλικό του ρόλο και τη σεξουαλική του συμπεριφορά.

Σκοπός τους είναι η αναζήτηση της συντροφικότητας και της ψυχικής πληρότητας που έρχονται μέσα από την σεξουαλική και συναισθηματική επικοινωνία με έναν άλλο άνθρωπο. Καθοριστικός σταθμός του εαυτού του είναι η συναισθηματική επένδυση της αγάπης που συνυπάρχει μέσα από τα δύο μεγάλα πρόσωπα της ζωής του… τη σύντροφό του και το παιδί του.

“Ο άνθρωπος ουσιαστικά ζει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κύκλο ζωής με τον ίδιον να πρωταγωνιστεί και να αποφασίζει τόσο στο κάθε μέρα του όσο όμως και στις προσδοκίες που χτίζει για το αύριο του.”

  • Βασικά γνωρίσματα μιας σχέσης, είναι:

η προσωπικότητα του κάθε συντρόφου, η σεξουαλική έλξη ανάμεσα τους, η επικοινωνία, τα κοινά ενδιαφέροντα και οι στόχοι τους, η ψυχική επαφή, η κοινή βιωματική πορεία και οι προσωπικές επιλογές του κάθε μέλους. Πιο συγκεκριμένα, βασικοί συντελεστές είναι: η επικοινωνία, το σεξ και η ψυχική επαφή.

Η επικοινωνία…

 (διαχωρίζεται σε λεκτική και εξωλεκτική) ενώ προϋποθέτει τον σεβασμό, την κατανόηση και την αποδοχή.

Στο σεξ…

σημαντικό ρόλο παίζει(η εικόνα, η πρόκληση και η φαντασίωση), ενώ απαραίτητος παράγοντας είναι να υπάρχει αυτοδιάθεση, διεκδίκηση του συντρόφου και το κατάλληλο σκηνικό. Κυρίαρχο ρόλο στη σεξουαλική επαφή παίζει η χημεία του ζευγαριού η οποία περιέχει την σωματική έλξη, τον πόθο, τις φαντασιώσεις και το σεξουαλικό παιχνίδι. Όσο αυτά διατηρούνται και αλληλοενισχύονται, το σεξ παραμένει ένα ισχυρό μέρος της ανθρώπινης σχέσης που ζει περισσότερο και καλύτερα.

Η ψυχική επαφή…

αφορά την κοινή πορεία του ζευγαριού, τα οράματα και τους στόχους και την απόκτηση ενός παιδιού. Είναι η βιωματική πορεία μέσα στον χρόνο, που όσο παλιώνει τόσο γεμίζει από αξίες, συνήθειες, παρέα και ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον, απαραίτητο συστατικό της συντροφικότητας. Σαν το παλιό καλό κρασί που όσο ο χρόνος το ζυμώνει τόσο πιο αισθητικά γευστικό γίνεται.

Τα στάδια μιας σχέσης περιλαμβάνουν:

  • την γνωριμία (0 – 6 μήνες), στην οποία ο κάθε σύντροφος βγάζει τον καλύτερο του εαυτό.
  • την αναγνώριση (6 μήνες – 2 χρόνια), όπου ο ένας σύντροφος μαθαίνει τον άλλο, τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του, το σεξ γίνεται καλύτερο και αρχίζουν να μπαίνουν κοινοί στόχοι
  • την επένδυση (2 χρόνια – …), όπου το ζευγάρι αρχίζει να προχωρά σταθερά πιθανά και σε μια πιο σοβαρή δέσμευση.

 

(Πηγήhttp://bit.ly/2ARKqx0)

 

Ο Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής είναι Νευρολόγος / Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας – Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

(Για περισσότερα στοιχεία επισκεφθείτε: http://www.askitis.gr/)

 
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας210 7797979

(1516)