Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα εσωτερικά τοιχώματα των μεγάλων αρτηριών, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος…
Καταγράφεται με δύο αριθμούς όπου ο μεγαλύτερος είναι (η συστολική ή «μεγάλη» πίεση) & ο μικρότερος (η διαστολική ή «μικρή» πίεση). Συστολική είναι… η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω αυτών προς τα όργανα του σώματος και διαστολική όταν… η καρδιά χαλαρώνει για να δεχτεί νέο αίμα.
Η σταθερή διατήρηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ονομάζεται υπέρταση. Η υπέρταση, γνωστή ως «βουβός δολοφόνος» (silent killer), είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, με πολύ δυσάρεστες, έως και μοιραίες συνέπειες στην υγεία. Εκτιμάται δε ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως.
Η διατροφή αποτελεί έναν από του σημαντικότερους παράγοντες αντιμετώπισης της υπέρτασης…
Η υιοθέτηση τρόπου ζωής που επηρεάζει ευνοϊκά την αρτηριακή πίεση επιδρά τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της. Μεταβολές του τρόπου ζωής που προάγουν την υγεία συνιστώνται σε προϋπερτασικούς και σε υπερτασικούς, ως πρώτο στάδιο ή συμπλήρωμα της θεραπείας.
Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί με 30 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο βάδισμα, 5-6 ημέρες την εβδομάδα ή με πιο έντονη, λιγότερο συχνή άσκηση. Δίαιτες ελλειμματικές σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο σχετίζονται με υψηλότερη ΑΠ και υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Συνοπτικά, οι διαιτητικές τροποποιήσεις που μειώνουν αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση είναι:
- Η χαμηλή θερμιδική διατροφή
- Η μείωση πρόσληψης αλατιού
- Η αύξηση πρόσληψης καλίου
- Η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών
- Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής γενικότερα.
- Εκτός των άλλων, θα ενημερωθείτε για την αλήθεια που ισχύει σχετικά με τους διάφορους «μύθους» που κυκλοφορούν για την υπέρταση, θα ανακαλύψετε την κατάλληλη αντιυπερτασική διατροφική αγωγή, αλλά και γευστικές συνταγές προκειμένου να προστατεύσετε αποτελεσματικά μόνοι σας τον εαυτό σας από την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Γράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης – Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (PhD), Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
(Πηγή: https://logodiatrofis.gr/grigorakis-antimetwpiste-ypertasi-trwgontas-ygiein)