Μια έντονη, αν και σιωπηλή, δυσθυμία φαίνεται να μας κυριεύει καθώς βαθαίνει ο χειμώνας. Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Περισσότερα νεύρα, περισσότερη ένταση, περισσότερη κούραση.
Η διάθεσή μας «πέφτει» και νιώθουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις όλο και πιο βαριές.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών, ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων υποφέρουν από εποχιακή κατάθλιψη, μια κλινική κατάσταση με συγκεκριμένα κριτήρια και αντίστοιχη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Πολλοί βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν κατηγορηθεί για την μελαγχολία του χειμώνα αλλά και την εποχιακή κατάθλιψη. Εκεί όμως που αξίζει να ρίξουμε φως είναι στο πώς και εμείς αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα αυτή την περίοδο του χρόνου.
Μέσα από την εμπειρία της κλινικής πρακτικής, βλέπει κανείς , μια πλούσια γκάμα αντιδράσεων απέναντι στη θλίψη. Στην περίπτωση, της χειμερινής μελαγχολίας πολλοί από εκείνους που με επισκέπτονται στο ιατρείο μου, σε ένα μεγάλο ποσοστό, ειδικά στην αρχή, αισθάνονται ότι απλά πρέπει «να περιμένουν». Να περιμένουν «να τελειώσει ο χειμώνας» ή να «έρθουν οι γιορτές», κάποιοι μάλιστα δεν περιμένουν να νιώσουν καλύτερα μέχρι την άνοιξη.
Άλλοι πάλι, προσπαθούν να γεμίσουν ασφυκτικά το χρόνο τους με δραστηριότητες και υποχρεώσεις, προσπαθούν να «κάνουν» παρά να νιώθουν.
Στην πρώτη περίπτωση, ο κίνδυνος είναι να αφήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα να λιμνάζουν και να μάθουμε να περιμένουμε παθητικά έναν εξωτερικό παράγοντα να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα.
Και στη δεύτερη περίπτωση όμως, η δυσκολία μας να χωρέσουμε και τα δύσκολα συναισθήματα μπορεί να μας υποχρεώσει σε έναν εξαντλητικό αγώνα (ψυχικής) αντοχής.
Μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στη θλίψη των χειμερινών ημερών όμως, αποδεικνύεται ,ίσως, πιο αποδοτική. Το σημαντικό είναι να ρυθμίσουμε τις προσδοκίες μας από τη μια και από την άλλη να μην αποζητούμε μια εξωτερική αλλαγή που ως δια μαγείας θα μας φτιάξει τη διάθεση.
Παρακάτω, είναι μια λίστα από τις συμπεριφορές και τις στρατηγικές που φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα τα δύσκολα συναισθήματά τους:
1. Αποδεχτείτε και απολαύστε τους περιορισμούς. Είναι αλήθεια ότι το χειμώνα δεν μπορούμε να χαρούμε όσα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το καλοκαίρι. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να απολαύσουμε πιο «εσωστρεφείς» δραστηριότητες (όπως π.χ οι συνευρέσεις με φίλους).
2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μελαγχολήσει. Η αποδοχή των αρνητικών μας συναισθημάτων μας βοηθάει να ξεπεράσουμε ευκολότερα.
3. Βάλτε μεσοπρόθεσμους, εφικτούς στόχους. Εμπλακείτε σε δημιουργικά πρότζεκτ (χόμπι, δραστηριότητες, προσωπικούς στόχους) μέσα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αλλά χωρίς πίεση.
4. Επιμείνετε στην φυσική άσκηση. Και με κρύο και με βροχή μην παραμελείτε την άσκηση. Αναρίθμητες έρευνες επιβεβαιώνουν πια τον πολύ βοηθητικό ρόλο που παίζει στην ψυχική μας διάθεση
5. Κρατήστε το νου σας φόρμα. Η πνευματική δραστηριότητα και η δημιουργικότητα αποτελούν ανάσα για τον ψυχισμό και μας βοηθούν να εστιάζουμε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.
6. Μην ξεχνάτε να εκτίθεστε στο φυσικό φως. Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια ώρα έκθεσης στο φυσικό φως την ημέρα. Μην ξεχνάτε λοιπόν να βγαίνετε ακόμα και αν δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες.
Γράφει η Βασιλική Ντούμου, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του kontasou.com.