Μια ευέλικτη, οικονομική λύση άσκησης για όλους, κατακτά όλο και περισσότερους από εμάς.
Τα τελευταία χρόνια, το τρέξιμο στη χώρα μας κέρδισε πολύ σημαντικό έδαφος. Είναι πια σίγουρο ότι πέρα από τις προφανείς θετικές συνέπειες αυτού του είδους άσκησης στο σώμα, το τρέξιμο έχει μια σειρά από πολύ σημαντικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία:
1) Τόνωση στην αυτοπεποίθηση
Μια σημαντική «παράπλευρη» συνέπεια του τρεξίματος είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Κάθε μεγαλύτερος στόχος που επιτυγχάνει ένας δρομέας δίνει την αίσθηση της δύναμης και της αισιοδοξίας…!
Το τρέξιμο απαιτεί πειθαρχία, κίνητρο, αποφασιστικότητα και εσωτερική δύναμη, ποιότητες που μπορούν να προωθήσουν το αίσθημα της προσωπικής αξίας και της δύναμης. Οι έρευνες δείχνουν ότι αν κάποιος τρέχει συστηματικά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι χαρούμενος και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, όχι μόνο χάρη στη βελτιωμένη φυσική του κατάσταση, αλλά χάρη και στο αίσθημα της κατάκτησης, της περηφάνιας και τις εμπιστοσύνης στην ικανότητά του ως αθλητής.
2) Η ευφορία του δρομέα
Όπως κάθε μορφή αερόβιας άσκησης, το τρέξιμο ευνοεί την έκκριση ουσιών που σχετίζονται με την μείωση του πόνου – ουσίες που είναι γνωστές ως ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες ευθύνονται και για το αίσθημα της ευφορίας των δρομέων (το λεγόμενο «runner’s high»).
Ωστόσο, τα βιοχημικά οφέλη του τρεξίματος στην ψυχική υγεία δεν προκύπτουν μόνο από την παραγωγή ενδορφινών. Οι δρομείς επωφελούνται επίσης και από την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Ορισμένες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η αγχώδεις διαταραχές σχετίζονται με την έλλειψη αυτών των νευροδιαβιβαστών.
Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τρέξιμο διαμορφώνει συγκεκριμένες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο που βελτιώνουν την διάθεση και χαμηλώνουν τα επίπεδα του άγχους. Επίσης, το άγχος προωθεί την αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου, που μπορεί να βοηθήσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο ενέργειας και συγκέντρωσης.
3) Μυαλό σε «φόρμα»
Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι το τρέξιμο και οι άλλοι τύποι άσκησης μέτριας έντασης μπορεί να έχουν επίσης οφέλη στο τρόπο που λειτουργούμε γνωστικά – την σκέψη, την μνήμη, τη συγκέντρωση, την αντίληψη. Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να επιφέρει δομικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, περιοχή που σχετίζεται με την μάθηση και τη μνήμη καθώς και την προστασία από την κατάθλιψη, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Επίσης, μια έμμεση θετική επίπτωση είναι και η πρόληψη ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ασθένειες που μπορεί να συμβάλλουν στην εγκεφαλική δυσλειτουργία και των εκφυλισμό των νεύρων.
Το βασικότερο ίσως πλεονέκτημα του running είναι η απλότητά του! Επιτρέπει στον καθένα να ασκηθεί στο χρόνο και στον τρόπο που θέλει, χωρίς υπερβολικά έξοδα ή πολύ ειδικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα τελευταία χρόνια, πολύ ειδικοί ψυχικής υγείας –ειδικά στο εξωτερικό- συστήνουν την άσκηση και ειδικά το τρέξιμο ως μέρος της συνολικής προσπάθειας των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και το άγχος.