Οι συχνότεροι «μύθοι» γύρω από την αυτοκτονία…!

Γνώρισε όλη την αλήθεια γύρω από την αυτοκτονία.

Μύθος – Οι άνθρωποι που θέλουν να αυτοκτονήσουν, δεν θέλουν να πάρουν βοήθεια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα θύματα των αυτοκτονιών στην πλειοψηφία τους έχουν ζητήσει βοήθεια στο παρελθόν.

Μύθος – Αν κάποιος μιλάει για αυτοκτονία δεν πρόκειται να το κάνει.

Τις περισσότερες φορές, ο άνθρωπος που επιχειρεί να αυτοκτονήσει έχει δώσει προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να εκφράζει ευχές θανάτου ( «μακάρι να πέθαινα», «θα είναι καλύτερα όταν έχω πεθάνει»). Μπορεί να αποχαιρετά φίλους και γνωστούς, ακόμα και να λέει ότι ετοιμάζεται να φύγει. Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν να βλάψουν τον εαυτό τους, τις πιο πολλές φορές δεν κρύβουν τις προθέσεις τους.

Μύθος – Κάποιος που θέλει να αυτοκτονήσει είναι «τρελός/τρελή».

Ένας άνθρωπος που οδηγείται στην αυτοκτονία δεν είναι απαραίτητα αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα. Η αυτοκτονία μπορεί να έρθει ως συνέπεια μιας σοβαρής κλινικής κατάθλιψης, ενός έντονου μετατραυματικού στρες. Υπάρχει επίσης σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην κατάχρηση του αλκοόλ και της αυτοκτονικότητας.

Μύθος – Δεν πρέπει να του/της μιλήσω για αυτοκτονία γιατί μπορεί να του/της βάλω ιδέες.

Η ανοιχτή συζήτηση γύρω από την αυτοκτονία δεν ωθεί κάποιον στο να βλάψει τον εαυτό του. Αντίθετα, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τρόπο βοήθειας στο άτομο που υποφέρει.

Μύθος – Εάν κάποιος έχει αποφασίσει να πεθάνει, τίποτα δε θα τον σταματήσει.

Ακόμα και οι πιο επιβαρυμένοι ψυχικά ασθενείς έχουν ανάμικτα συναισθήματα σχετικά με τον θάνατο και αμφιταλαντεύονται ακόμα και την τελευταία στιγμή. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πεθάνουν, θέλουν να σταματήσει ο πόνος.

(38485)