Στην διπολική διαταραχή, οι περίοδοι θλίψης και μανίας που εναλλάσσονται είναι ιδιαίτερα έντονες.
Η διπολική διαταραχή (γνωστή στο παρελθόν και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια διαταραχή πουανήκει στην ευρύτερη ομάδα των διαταραχών διάθεσης. Ενώ όλοι έχουμε τα «πάνω και κάτω» μας, στην διπολική διαταραχή οι περίοδοι θλίψης και μανίας που εναλλάσσονται, είναι ιδιαίτερα έντονες.
Τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου, την εργασία του και την προσωπική του ζωή. Η ενημέρωση για την διπολική διαταραχή είναι ακόμα πολύ περιορισμένη. Για αυτό είναι σημαντικό να αναφερθούμε στους βασικότερους μύθους που περιβάλλουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Μύθος: Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή δεν μπορούν να έχουν καλύτερες ή φυσιολογικές συνθήκες ζωής.
Αλήθεια: Πολλοί άνθρωποι με διπολικότητα έχουν μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή, υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μια επιτυχημένη καριέρα. Η επαρκής διαχείριση των συμπτωμάτων (μέσα από την υποστήριξη ψυχιάτρου) είναι εφικτή και κατά συνέπεια ένας άνθρωπος που έχει διαγνωστεί με διπολική, μπορεί να είναι πολύ λειτουργικός σε όλους τους τομείς της ζωής του.
Μύθος: Η διπολική διαταραχή επηρεάζει μόνο το συναίσθημα.
Αλήθεια: Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής αφορούν επίσης την βούληση, τη συγκέντρωση, την κρίση, την όρεξη, τον ύπνο, τη σεξουαλική επιθυμία και την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι δε μιλάμε για απλές, αλλά για σοβαρές μεταβολές της διάθεσης, που διαρκούν για μεγάλο διάστημα και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Μύθος: Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή δεν υπάρχει καμία άλλη βοήθεια για την διπολική διαταραχή.
Αλήθεια: Η συνεργασία με τον ψυχίατρο και η συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητη για την επαρκή διαχείριση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, η υποστήριξη από ψυχολόγο μπορεί επίσης να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, η άσκηση, η σωστή διατροφή, ο έλεγχος του στρες και το επαρκές υποστηρικτικό δίκτυο μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.
Μύθος: Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή «πηγαινοέρχονται» ανάμεσα σε επεισόδια κατάθλιψης και μανίας.
Αλήθεια: Η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει εναλλαγές επεισοδίων κατάθλιψης και μανίας αλλά η πλειοψηφία των ατόμων που νοσούν, βιώνουν τον περισσότερο καιρό επεισόδια κατάθλιψης. Επίσης, η μανία πολλές φορές μπορεί να εκφράζεται με ήπια μορφή και να μην είναι αναγνωρίσιμη. Ταυτόχρονα, πολλοί ασθενείς με διπολική διαταραχή έχουν μεγάλα διαστήματα χωρίς συμπτώματα.
Μύθος: Η διπολική διαταραχή είναι μια σπάνια ασθένεια.
Αλήθεια: Η διπολική διαταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει το ποσοστό του 2.4%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ παραμένει μια σχετικά άγνωστη ασθένεια, αφορά και επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Για παράδειγμα, η διπολική διαταραχή αφορά περίπου 5.7 εκατομμύρια ανθρώπους στις Η.Π.Α..