H ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος

Περίπου το 27% των ατόμων που υποφέρουν από σοβαρό άσθμα, παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του European Lung Foundation, οι ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρό άσθμα μπορεί να ωφεληθούν σοβαρά και να δουν μείωση των συμπτωμάτων τους εφόσον η κλασική θεραπεία τους εμπλουτιστεί και με ψυχολογική υποστήριξη.

Τα άτομο με σοβαρό άσθμα συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Στα πλαίσια της σύγχρονη ιατρικής κοινότητας, εκφράζονται συχνά διαφορετικές γνώμες για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι ένα 27% των ατόμων που υποφέρουν από σοβαρό άσθμα παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα. Ωστόσο, σπάνια αυτή η πλευρά της ασθένειας λαμβάνει κάποια συγκεκριμένη αντιμετώπιση.

Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας στο Μόναχο, συμπεραίνει ότι τα συμπτώματα του σοβαρού άσθματος μπορούν να βελτιωθούν όταν παράλληλα αντιμετωπιστούν και οι πιο ειδικές ψυχολογικές ανάγκες αυτή της ομάδας ασθενών.

Οι ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα μια συνεδρίας με έναν ψυχολόγο σε 13 άτομα που διαγνώστηκαν με ψυχική διαταραχή ταυτόχρονα με την εισαγωγή σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης άσθματος (μια ή δυο φορές τους προηγούμενους 12 μήνες). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πριν από τις συνεδρίες, η ομάδα των ασθενών συγκέντρωνε 19 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 159 μέρες διαμονής εκεί. Μετά από την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης , η ομάδα των ασθενών συγκέντρωσε 42% λιγότερες μέρες παραμονής στο νοσοκομείο σε ένα διάστημα 6 μηνών περίπου.

Ο Dr Andrew Tan, από το University Hospital Southampton εξήγησε ότι: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το σύγχρονο διάλογο γύρω από την αντιμετώπιση του σοβαρού άσθματος. Ξέρουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ασθενών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αντιμετωπίζοντας αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να δούμε διαφορά και στα συμπτώματα του άσθματος. Αυτό δε βοηθά μόνο στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς, αλλά παράλληλα βοηθά στην ελάφρυνση του βάρους των συστημάτων υγείας μέσω της μείωσης του χρόνου παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο».

Πηγή: www.sciencedaily.com

(8718)