Τα ευρήματα νέας μελέτης σε αρκετές χιλιάδες εφήβους ηλικίας 12-16 ετών. Που αποδίδεται η αύξηση του κινδύνου.
Τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας που περνούν πολύ χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αλλά αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν οφείλεται στο περιεχόμενο που κοιτάζουν, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ για να αποφύγουμε την κατάθλιψη;
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση της κατάθλιψης με τη χρήση των κινητών σχετίζεται σχεδόν κατά το ήμισυ με την έλλειψη ύπνου!
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 4.810 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 12-16 ετών, από τη Σουηδία. Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα κατέγραψαν πόσες ώρες ασχολούνταν οι έφηβοι καθημερινά με το κινητό τους τηλέφωνο.
Κατέγραψαν επίσης τον ύπνο τους και τους παρακολούθησαν επί έναν χρόνο για να καταγράψουν και τα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ τους.
Όπως διαπίστωσαν, αγόρια και κορίτσια αφιέρωναν κατά μέσον όρο 3 έως 4 ώρες την ημέρα στα κινητά τους τηλέφωνα. Η διάρκεια αυτή είναι μεγαλύτερη από τις 2-3 ώρες που συνιστώνται για διαφύλαξη της ψυχοσωματικής υγείας στην εφηβεία.
Ολυμπιονίκης καταγγέλλει κορυφαίο προπονητή κολύμβησης: “Μου προκάλεσε κατάθλιψη”
Μολονότι, όμως, αγόρια και κορίτσια ασχολούνταν εξίσου με τα κινητά τους, τα κορίτσια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.
Οι επιπτώσεις στον ύπνο
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση journal PLOS Global Public Health. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η πολύωρη ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.
Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον χρονότυπο ενός ατόμου, δηλαδή την εγγενή ανάγκη του οργανισμού του για να μπαίνει για ύπνο σε μία συγκεκριμένη ώρα.
Η μελέτη τους έδειξε ότι όντως τα κορίτσια που ασχολούνταν πολύ με το κινητό τους, κοιμόντουσαν χειρότερα, λιγότερο και πιο αργά απ’ όσο χρειαζόταν ο οργανισμός τους. Οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις εξηγούσαν σε ποσοστό που έφτανε το 45% το γεγονός ότι είχαν και διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη.
Ανάλογη συσχέτιση με την κατάθλιψη δεν παρατηρήθηκε στα αγόρια, ανέφεραν οι ερευνητές. Πάντως έσπευσαν να επισημάνουν πως η μελέτη τους δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, δεν αποδεικνύει ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν την κατάθλιψη. Υποδηλώνει πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ τους.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους για να εξακριβώσουν τους λόγους για τους οποίους δεν φαίνεται να επηρεάζονται τόσο πολύ τα αγόρια.
Πηγή: iatropedia.gr
Φωτογραφία από Pexels