Είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς;

Από τη στιγμή που θα μάθετε ότι είστε έγκυος ή οτι η σύντροφός σας είναι, είστε μελλοντικός γονέας.

Ακόμη και αν η εγκυμοσύνη καταλήξει σε αποβολή ή έκτρωση, ή ακόμα και αν προχωρήσετε σε μια διαδικασία υοθεσίας του παιδιού, το γεγονός και η μνήμη οτι έχετε δημιουργήσει μια νέα ζωή, θα είναι για πάντα μαζί σας.

Αν αποφασίσετε να φέρετε στον κόσμο ή να υοθετήσετε ένα παιδί, η ζωή σας θα αποκτήσει μια διαφορετική πορεία. Θα έχετε ένα παιδί να γαλουχήσετε, να φροντίσετε και να ανησυχείτε για αυτό. Αν αμφισβητείτε την ετοιμότητά σας για την εγκυμοσύνη και την ανατροφή του παιδιού, τότε είστε σε καλό δρόμο. Το να γίνεις γονέας είναι σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, τόσο για το παιδί όσο και για την δική σας ψυχική υγεία.

Εδώ είναι μερικά θέματα που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά για το ενδεχόμενο να γίνετε μαμά ή μπαμπάς.

Θέλετε ένα παιδί για τους σωστούς λόγους;

Η αγάπη ενός παιδιού δεν αποτελεί υποκατάστατο για την αγάπη ενός γονέα ή ένος σύντροφου. Η αποστολή μας είναι να το γεμίζουμε εμείς συναισθηματικά, όχι εκείνο εμάς. Επίσης, τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να τα φέρνουμε στον κόσμο για να λύσουμε ένα πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να γεννιούνται για να κρατήσετε τον σύντορφό σας, για να εξασφαλισετε μια κληρονομιά, ή να προσπαθήσετε να έρθετε πιο κοντά ως ζευγάρι. Είναι σίγουρο οτι το περιβάλλον που θα μεγαλώσει δεν θα είναι υγειές, με αποτελέσμα να το προσβάλουν πιθναόν ψυχικές διαταραχές. Τα παιδιά θα πρέπει να γεννιούνται από ανθρώπους που θέλουν να δώσουν την αγάπη τους, που βλέπουν την ανατροφή ενός παιδιού ως την επόμενη μεγάλη περιπέτεια της ζωής τους και οι οποίοι έχουν δεσμευτεί στην ιδέα ότι η οικογένεια αποτελεί ένα πολύτιμο μέρος της ζωής τους.

Είναι η σχέση σας σταθερή;

Κάντε μια ειλικρινή εκτίμηση της σχέσης σας. Κάθε σχέση χρειάζεται ισόποση προσπάθεια, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής ενός παιδιού. Και οι δύο γονείς δεν θα κοιμούνται πολύ, οι οικονομικές απαιτήσεις θα είναι αυξημένες, και ο καθένας θα έχει λιγότερο χρόνο για τον άλλον. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αν η σχέση είναι σταθερή, θα το υποστείτε και οι δύο με χαρά. Αλλά αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν είστε πραγματικά δεσμευμένοι ο ένας στον άλλον, δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε, οι συνήθεις ευθύνες της φροντίδας του μωρού μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση σας σε μεγάλο βαθμο.

Αν είστε μόνος σας, χωρίς σύντροφο, έχετε αρκετή υποστήριξη από αλλού;

Όντας ο μόνος γονέας δεν είναι εύκολο. Αν δεν έχετε σύντροφο, έχετε άλλους πρόθυμους ανθρώπους να σας υποστηρήξουν στη ζωή σας; Είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τη δική σας και του παιδιού σας, να υπάρχει κάποιος που είναι μια σταθερή πηγή αγάπης και προσοχής που θα μπορεί να βοηθήσει. Αυτός μπορεί να είναι ένας παππούς/γιαγιά, ο καλύτερος φίλος, ή κάποιος από άλλη μονογονεική κατάσταση που θέλει να συνεργαστεί με αυτό.

Είστε διατεθειμένοι να βάλετε τις ανάγκες κάποιου άλλου μπροστά από τις δικές σας;

Νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας; Τα μωρά χρειάζονται ένα προβλέψιμο χρονοδιάγραμμα. Χρειάζονται την πλήρη προσοχή σας. Αν έχετε την επιλογή να μείνετε στο σπίτι με το μωρό ή να πάτε σε μια εκδήλωση, το παιδί θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα σας χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό χρειάζεται ψυχική ισορροπία και θέληση για να το καταφέρετε και να είστε παράλληλα ευτυχισμένοι.

Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τις απαιτήσεις;

Τα μωρά έχουν πολλά έξοδα. Είναι εκπληκτικό το πώς ένα μικρό βρέφος αρχίζει να «ξοδεύει» τόσα χρήματα! Για να δώσετε στο παιδί και τον εαυτό σας μια καλή ζωή, θα πρέπει να είστε οικονομικά αυτάρκεις.

Ξέρετε πώς είναι να είσαι γονέας;

Πιθανόν να έχετε ακούσει: Τα μωρά δεν έχουν εγχειρίδιο! Κάθε υγιές παιδί δοκιμάζει τους γονείς του και τα όρια του αρκετά τακτικά. Έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που μπορεί να γίνουν οι μέντορες σας; Εκτός από τις γιαγιάδες και τους παππούδες που έχουν την εμπειρία, μπορεί αν χρειαστούν κάποιες φορές και ειδικοί που θα σε συμβουλεύσουν.

Η απόφαση να αναπτύξετε την οικογένεια σας με μια γέννα ή την υιοθεσία ενός παιδιού είναι περίπλοκη. Σκεφτείτε αν είστε έτοιμοι να χαρίσετε όλη την προσοχή και την αγάπη που αξίζει κάθε νέα ζωή!

(5218)