Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Οι δραστηριότητες που βασίζονται σε οθόνες πρέπει να απαγορευτούν στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, διότι επηρεάζουν μόνιμα την υγεία και τις νοητικές δεξιότητές τους, αναφέρουν πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Οι ενώσεις απευθύνουν έκκληση για «συλλογική ευαισθητοποίηση» σε νέους γονείς, δασκάλους, παιδαγωγούς, φροντιστές και πολιτικούς που χαράσσουν αποφάσεις. Την ανακοίνωση/έκκληση συνυπογράφουν:
Η Γαλλική Εταιρεία Παιδιατρικής
Η Γαλλική Εταιρεία Δημοσίας Υγείας
Η Γαλλική Εταιρεία Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου
Η Γαλλική Εταιρεία Οφθαλμολογίας
Η Γαλλόφωνη Εταιρεία Υγείας & Περιβάλλοντος.
Πριν από έναν χρόνο, στις 30 Απριλίου 2024, επιτροπή εμπειρογνωμόνων του γαλλικού υπουργείου Υγείας εξέδωσε σύσταση προς τους γονείς με την οποία αποθαρρύνει τις οθόνες στις ηλικίες κάτω των 3 ετών. Το μήνυμα αυτό είναι ανεπαρκές και πρέπει να αναθεωρηθεί, επισημαίνουν οι πέντε επιστημονικές εταιρείες.
«Εν έτει 2025, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Το επιβεβαιώνουν πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις: ούτε η τεχνολογία των οθονών ούτε το περιεχόμενο, ακόμα κι αν υποτίθεται ότι είναι εκπαιδευτικό, είναι κατάλληλα για έναν μικρό, αναπτυσσόμενο εγκέφαλο», υπογραμμίζουν.
Αυτοάνοσα: Aυτή είναι η διατροφή που μειώνει το οξειδωτικό στρες
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Τους κινδύνους που κρύβει η ενασχόληση των μικρών παιδιών με οθόνες βιώνουν καθημερινά οι επαγγελματίες της υγείας και οι δάσκαλοι του δημοτικού και των παιδικών σταθμών, συνεχίζουν. Μεταξύ άλλων παρατηρούνται:
Γλωσσικές υστερήσεις
Προβλήματα μνήμης και προσοχής
Κινητικός εκνευρισμός
Καθημερινά, εξ άλλου, νέες επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι σε αυτή την κρίσιμη ηλικία η επαναλαμβανόμενη έκθεση στις οθόνες, ακόμα κι αν είναι σύντομη, έχει συνέπειες:
Στην κοινωνική ανάπτυξη
Στη δημιουργία σχέσεων
Στην συναισθηματική ανάπτυξη
Στη νοητική και τη νευρολογική ανάπτυξη
Στη σωματική υγεία
Κρίσιμα τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής
Όλ’ αυτά συμβαίνουν ανεξάρτητα από το αν οι οθόνες είναι της τηλεόρασης, του τάμπλετ ή του κινητού. Η ουσία της υποθέσεως είναι ότι οι οθόνες πλήττουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, επειδή τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής είναι τα πιο κρίσιμα.
Οι γιατροί τονίζουν πως δεν επιθυμούν να «δαιμονοποιήσουν» τα ψηφιακά εργαλεία και τη χρήση τους. Τονίζουν όμως πως υπάρχει μία ηλικία κατάλληλη για όλα. Ζητούν λοιπόν από τους γονείς να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Το περιβάλλον αυτό πρέπει να ενθαρρύνει δημιουργικές δραστηριότητες και όχι παθητική ενασχόληση με τις οθόνες. Δημιουργικές δραστηριότητες είναι λ.χ.:
Η ανάγνωση βιβλίων
Το ελεύθερο παιχνίδι
Τα επιτραπέζια παιχνίδια
Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους
Η άθληση
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες
Πηγή: iatropedia.gr
Φωτογραφία από Pexels