Τις πραγματικές συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά φαρμάκου ανέλυσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».
Όπως σημείωσε, το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων τείνει να υποβαθμίσει τη δημόσια συζήτηση για την πολιτική φαρμάκου στο επίπεδο του λαϊκισμού.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ ανέπτυξε επίσης τις αντινομίες της ισχύουσας φαρμακευτικής πολιτικής, ξεκινώντας από τα χαμηλά ποσοστά χρήσης γενοσήμων στη χώρα μας (~20%), σε αντίθεση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (μ.ο), ο οποίος ξεπερνά το 50% της κατανάλωσης φαρμάκων.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, πως «Πέραν της αποδεδειγμένης θεραπευτικής αξιοπιστίας τους, τα γενόσημα, λόγω της χαμηλής τιμής τους, λειτουργούν ως – παράγων εξοικονόμησης κόστους – στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.»
Αναφερόμενος στα Ελληνικά Φάρμακα, ο κ.Τρύφων επισήμανε, πωςαποτελούν την καλύτερη και οικονομικότερη λύση, καθώς:
«Οι λιανικές τιμές τους κυμαίνονται κατά μ.ό. στο επίπεδο των 11 ευρώ, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μ.ό. των ήδη κυκλοφορούντων πρωτοτύπων είναι στα 163 ευρώ ενώ τα νέα εισαγόμενα πρωτότυπα κινούνται στα 506 ευρώ!!! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 47% των παραγόμενων ελληνικών γενοσήμων διατίθεται σε λιανικές τιμές κάτω των 4 ευρώ.».
Η πολιτική τιμών τα μνηνονιακά χρόνια προκάλεσαν, κατά τον Πρόεδρο της Π.Ε.Φ, καίρια πλήγματα στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, της οποίας η κύρια παραγωγή αφορά σε γενόσημα σκευάσματα.
Ειδικότερα, τόνισε:
«Μέσα από συνεχείς ανατιμολογήσεις από το 2009, οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 68%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες 4 ανατιμολογήσεις οι μειώσεις στα γενόσημα ήταν της τάξης του 10% σε κάθε ανατιμολόγηση, ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις στα υπόλοιπα φάρμακα κυμαίνονταν στο 1%.».
Ο κ.Τρύφων αναφέρθηκε επίσης και στις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, που επιβάλλονται στη βιομηχανία, επισημαίνοντας, πως:
«Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι οριζόντιες, επιβάλλονται επί δικαίων και αδίκων και πλήττουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία υφίσταται οικονομικές συνέπειες για υπερβάσεις που δεν της αναλογούν. Το 2017 αυτό το χαράτσι έφτασε στο εξωφρενικό 37% επί της τιμής παραγωγού (ex–factory). Το αποτέλεσμα είναι η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα να προσφέρει στο δημόσιο 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν στην αδυναμία παραγωγής πολλών καταξιωμένων φαρμάκων. Η απόσυρσή τους οδηγεί αναπόφευκτα σε υποκατάστασή τους από ακριβές εισαγωγές.».
Ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης θα σταματήσει, κατά τον Πρόεδρο της Π.Ε.Φ, μόλις η χώρα μας καταφέρει να αξιοποιήσει τις παραγωγικές της δυνάμεις, καθώς «αύξηση της εθνικής παραγωγής σημαίνει εθνική ανεξαρτησία, σημαίνει δουλειά για τους άνεργους, συγκράτηση του brain-drain, κοινωνική συνοχή, γνήσια έσοδα για το δημόσιο, ανάπτυξη.
Η ελληνική βιομηχανία μπορεί. Και αυτό σε πείσμα κάποιων ισχυρών εισαγωγικών συμφερόντων και όσων άκριτα τα υποστηρίζουν».
(Μπορείτε να διαβάστε oλόκληρο το άρθρο του κ.Τρύφων στον σύνδεσμο: http://www.kathimerini.gr/954396/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-to-ellhniko-farmako-einai-h-lysh)