Το βάρος κατά την παιδική, εφηβική και νεαρή ενήλικη ηλικία μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια συστηματική ανασκόπηση 37 σχετικών μελετών, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Ενημέρωσης για τον Καρκίνο (Global Cancer Update Program) της World Cancer Research Fund International, κατέληξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό εύρημα: Όσο υψηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε νεαρή ηλικία, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή.
Τι λένε οι αριθμοί;
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο International Journal of Cancer, εξέτασαν πλήθος δεδομένων που αφορούσαν στο βάρος γέννησης, την παιδική παχυσαρκία και, γενικά, το σωματικό μέγεθος σε νεαρά άτομα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Ξεκινώντας ήδη από τη γέννηση, κάθε επιπλέον κιλό στο βάρος ενός νεογέννητου συνδέεται με 9% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στην ενήλικη ζωή.
Στην παιδική ηλικία (2-9 ετών), η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά μία τυπική απόκλιση φάνηκε να σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου, ειδικά για καρκίνο του παχέος εντέρου. Καθώς τα παιδιά περνούν στην εφηβεία (10-19 ετών), κάθε άνοδος 5 μονάδων στον ΔΜΣ ή κάθε αύξηση μίας τυπικής απόκλισης, συνοδευόταν από 5% έως 18% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον.
Ακόμα και στην περίοδο της νεαρής ενήλικης ζωής (18-25 ετών), τα επιπλέον κιλά δεν περνούν απαρατήρητα από τη στατιστική: Κάθε 5 μονάδες αύξησης στον ΔΜΣ συνδέθηκαν με 12% υψηλότερη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Όλα δείχνουν ότι οι επιλογές, αλλά και οι συνθήκες του σώματός μας από τη βρεφική μέχρι και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αφήνουν το αποτύπωμά τους πολύ πιο βαθιά απ’ όσο φανταζόμασταν.
Τι εξηγούν οι επιστήμονες
Μια από τις πιο ουσιαστικές διαπιστώσεις της μελέτης είναι πως το αυξημένο σωματικό βάρος στις μικρές ηλικίες δεν είναι μόνο ένας αριθμός. Η επιστημονική ομάδα κατέληξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αιτιώδους σχέσης ανάμεσα σε υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στη νεαρή ηλικία και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή.
Η δρ. Dieuwertje Kok, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Wageningen, τόνισε για τα νέα ευρήματα: «Αν και η σχέση ανάμεσα στο σωματικό μέγεθος στην ενήλικη ζωή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ήδη τεκμηριωμένη, δεν γνωρίζαμε πολλά για την επίδραση του σωματικού μεγέθους σε μικρότερες ηλικίες. Μελετήσαμε για πρώτη φορά συγκεντρωτικά τη συσχέτιση με το βάρος γέννησης και τον ΔΜΣ σε διαφορετικά στάδια της ζωής και τα αποτελέσματα γεφυρώνουν ένα σημαντικό κενό στη γνώση».
Από την πλευρά της, η δρ. Helen Croker, Υποδιευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής του World Cancer Research Fund International, καταλήγει: «Ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη νόσος, που αναπτύσσεται σε βάθος δεκαετιών. Η κατανόηση των πρώιμων παραγόντων που σχετίζονται με αυτόν είναι απαραίτητη για την πρόληψη. Η μελέτη δείχνει καθαρά ότι ο αυξημένος ΔΜΣ από την παιδική ηλικία έως τη νεαρή ενήλικη ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου».
Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σωματικό βάρος που είχαμε στο παρελθόν, τα ευρήματα αυτής της μελέτης μάς βοηθούν να κατανοήσουμε ότι η πρόληψη ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε. Η προσοχή στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα από μικρή ηλικία δεν αφορά μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη μελλοντική υγεία. Ίσως, μάλιστα, είναι ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου.
Πηγή: Ygeiamou.gr