Πέντε «τοξικές» συμπεριφορές που ίσως περάσουν απαρατήρητες ακόμα και από όσους και όσες τις υιοθετούν επισημαίνει ειδικός, προειδοποιώντας πως μπορεί να φέρουν το τέλος της σχέσης
Συχνά ή σπανιότερα, οι άνθρωποι δοκιμάζουν την αντοχή της σχέσης τους, τα όρια της, τραβούν τα «άκρα» της να δουν αν οι αρμοί της αγάπης είναι γεροί ή αν έφτασε η στιγμή του τέλους. Συμβαίνει ενίοτε να μην καταλαβαίνουν καν ότι επιταχύνουν τον κύκλο της, πως κάποιες συμπεριφορές τους δηλητηριάζουν τη σχέση και φέρνουν αναπόδραστα τον χωρισμό.
Για την περίπτωση των τελευταίων μιλά ο ψυχοθεραπευτής Steven Ing εξειδικευμένος σύμβουλος σε θέματα γάμου και οικογένειας, εκθέτοντας πέντε βασικά μοτίβα συμπεριφοράς που θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση και ενίοτε περνούν απαρατήρητα από όσους τα ακολουθούν. Έτσι, αν κάτι από τα παρακάτω σας φαίνεται γνώριμο και θέλετε να το αλλάξετε, μη χάνετε την ευκαιρία.
1. Επισημαίνετε διαρκώς τα «αρνητικά» στοιχεία του συντρόφου σας
3. Απαιτείτε τον ίδιο τρόπο σκέψης
Υπάρχει μια λανθασμένη πεποίθηση ότι το μέλλον μιας σχέσης κρίνεται από τη σύμπνοια ή και ταύτιση ακόμα απόψεων, φιλοδοξιών, πίστης και πολιτικών θέσεων. Αυτό που που πρέπει να αναζητά κανείς σε μια σχέση, είναι να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο και όχι την ομοιότητα και επικυριαρχία.
4. Απειλή ως προειδοποίηση
«Αν απιστήσεις τελειώσαμε». Το έχετε σκεφτεί ή εκστομίσει ακόμα και μάλιστα άνευ λόγου, χωρίς να υπολογίσετε ότι κάτι τέτοιο μάλλον τη μυστικοπάθεια και το ψέμα θα προάγει παρά την ειλικρίνεια. Σύμφωνα με το σύμβουλο, αν μπορούμε να αποδεχθούμε και ομολογήσουμε ότι η ανθρώπινη φύση έχει πάθη που ίσως κάποτε οδηγήσουν σε λάθη, τότε η αποδοχή μεταξύ των συντρόφων «όπως είναι» είναι ευκολότερη.
5. Ζηλεύετε τους φίλους ή τις φίλες
Είναι σύνηθες οι σύντροφοι να θεωρούν πως είναι και οι καλύτεροι φίλοι και, πράγματι, φαντάζει υπέροχο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απογορεύονται οι φιλίες έξω από τη σχέση ή να αντιμετωπίζονται με καχυποψία οι παρέες του/της συντρόφου, αφού τα πρόσωπα αυτά επιτελούν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου. Δεν γίνεται να έχουμε την αποκλειστικότητα παντού.
Πηγή: ygeiamou.gr