Η μελέτη
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για δύο εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν κανονικά, όπως συνήθιζαν. Τη δεύτερη εβδομάδα, ζητήθηκε σε όσους κοιμούνταν με την πόρτα και το παράθυρο κλειστά να τα ανοίξουν και σε όσους συνήθιζαν να τα αφήνουν ανοιχτά, να τα κλείσουν. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν μετρητή ύπνου, ο οποίος ανέλαβε να «αποκαλύψει» τις αλλαγές που θα επέφερε στον ύπνο η συγκεκριμένη τροποποίηση στις νυχτερινές συνήθειες.
Αυτό που παρατήρησε η μελέτη ήταν ότι, όταν οι άνθρωποι κοιμούνταν με το παράθυρο ανοιχτό, ο ύπνος τους έδειχνε να βελτιώνεται τόσο ως προς τη διάρκεια, όσο και ως προς την ποιότητα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δηλώνουν πολύ πιο ικανοποιημένοι και ξεκούραστοι μετά από μια νύχτα καλού ύπνου. Το αίσθημα της υπνηλίαςτην επόμενη ημέρα έδειξε, αντίστοιχα, να μειώνεται, με το 87% των ανθρώπων που κοιμήθηκαν με το παράθυρο ανοιχτό να χαρακτηρίζει ποιοτικό τον ύπνο του, έναντι ποσοστού 70% όταν το παράθυρο παρέμενε κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι κατανοεί τον δισταγμό των ανθρώπων να κοιμηθούν με τα παράθυρα ανοιχτά, φοβούμενοι για θέματα ασφάλειας, κρύου ή θορύβου. «Για το λόγο αυτό, ερευνούμε εάν άλλες τεχνολογίες, όπως οι καθαριστές αέρα, μπορούν να εξασφαλίσουν παρόμοια αποτελέσματα».
Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, τα οποία ωστόσο είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα παλαιότερης έρευνας, αφορούσε στην ευεργετική επίδραση του ανοιχτού παραθύρου στη μείωση του ροχαλητού.
Πηγή: ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK