Απάντηση: Η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σύμφωνα με τις σύγχρονες έρευνες πρέπει, για να έχει αποτέλεσμα, να εκτείνεται σε διάστημα αρκετών μηνών. Ο φόβος να αναπτύξει κάποιος εξάρτηση από αυτά δεν είναι βάσιμος. Για αυτό και πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός όταν αποφασίζει να σταματήσει την λήψη τους.
Μία πρόωρη παύση της θεραπείας μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, διότι στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής. Αυτή, δυστυχώς, είναι μία παγίδα στην οποία οι θεραπευόμενοι πέφτουν συνήθως πολύ εύκολα.
Πράγματι, καθώς τα αντικαταθλιπτικά αρχίζουν να επιδρούν μέσα σε δύο ή τρεις βδομάδες το πολύ, ένα άτομο στα δύο τα σταματά μόλις νιώσει καλύτερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλη η θεραπεία στην οποία μέχρι τότε υποβλήθηκε να καταστεί εντελώς αναποτελεσματική.
Το πιθανότερο είναι το άτομο που σταματά έτσι τα φάρμακα να εμφανίσει σύντομα νέα επεισόδια κατάθλιψης και να βρεθεί έτσι κατά κάποιον τρόπο πάλι στο μηδέν.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι η διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων δεν πρέπει ποτέ να γίνεται ελαφρά τη καρδία.
Πολλοί από τους θεραπευόμενους που τα σταματούν από τη μία μέρα στην άλλη αισθάνονται αιφνίδια δυσάρεστα συμπτώματα (πονοκεφάλους, ιλίγγους, αϋπνίες κτλ).
Για αυτό και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει πάντα να είναι προοδευτική και να εκτείνεται σε δύο έως τέσσερις βδομάδες.
Σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη περίοδο, ιδιαίτερα για τα πολύ αγχώδη άτομα, πρέπει οι θεραπευόμενοι να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία με τον ψυχολόγο που συμβουλεύονται.
Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/)