Η κτητικότητα είναι ένα άλλο στοιχείο που δεν βοηθάει τις ανθρώπινες σχέσεις. Το να θεωρείς τον άλλον κτήμα σου, μόνο δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να δημιουργήσει στη σχέση, ιδιαίτερα στο ζευγάρι. Η κτητικότητα οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές ζήλιας. «Ο άλλος είναι κτήμα μου και πρέπει να κάνει ό,τι θέλω εγώ», είναι μια συνηθισμένη φράση.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν στην ιδιοκτησία τους άλλους ανθρώπους, όπως συμβαίνει με τα ρούχα, τα σπίτια και τα αυτοκίνητα. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν γίνει από την κτητικότητα και την ακραία ζήλια.
Το ζευγάρι χρειάζεται να μάθει να συζητεί τα προβλήματα στη σχέση, όταν προκύπτουν, να αναζητάει τη βοήθεια ειδικού και να μη καταφεύγει σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Εδώ έχει θέση η ψυχοθεραπεία και η αυτογνωσία στη σχέση, που θα βοηθήσουν να γνωρίσει ο καθένας καλύτερα τον εαυτό του, να είναι πιο υπεύθυνος για τα λάθη του και να δρα πιο αληθινά και ουσιαστικά χωρίς κρυφές πτυχές στην συμπεριφορά του.
Άνθρωποι με κτητικότητα πιστεύουν ότι αξίζουν, όταν κάποιος τους αγαπάει και το αποδεικνύει αφιερώνοντάς τους όλη του τη προσοχή. Η πίεση που ασκούμε στον άλλον, ο θυμός, ο έλεγχος και πάνω από όλα το σύμπλεγμα κατωτερότητας, δεν βοηθάει στην ομαλή συντροφική σχέση.
Είναι πολύ σημαντικό να μην φορτώνουμε την ευθύνη στους άλλους για τη δική μας χαρά. Επίσης, μόνο όταν πιστεύουμε ότι είμαστε άξιοι να αγαπηθούμε, τότε θα αγαπηθούμε.
- Ο ναρκισσισμός
Ο εγωισμός στη σχέση δεν βοηθάει, ιδιαίτερα όταν διέπεται από ναρκισσισμό αλλά και από την ανάγκη της καταξίωσης μέσω της κολακείας. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται «αυλή» γύρω τους για να νιώθουν ότι είναι ιδιαίτεροι και σημαντικοί. Καλό είναι να δημιουργούμε υγιείς, ισότιμες και ξεκάθαρες σχέσεις. Ο ναρκισσισμός είναι έντονος περισσότερο στις γυναίκες αλλά και σε κάποιους άνδρες που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω όλων ή που ασχολούνται υπερβολικά με την εμφάνισή τους και τον καθρέφτη τους.
- Η επιθετικότητα
Η επιθετικότητα είναι ένα άλλο στοιχείο το οποίο επίσης δεν καλλιεργεί την δημιουργία ισότιμων σχέσεων, μιας και διαλύει κάθε αίσθημα αγάπης, τρυφερότητας και ψυχικού ανοίγματος. Δυστυχώς, την βλέπουμε καθημερινά στα παιδιά μεταξύ τους, στα παιδιά προς τους γονείς και στους ενήλικες. Μόνο με νηφαλιότητα, σύνεση και αγάπη μπορούν να λυθούν τα οικογενειακά προβλήματα σήμερα.