Ο ώμος είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του σώματος με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπής στην αστάθεια και στους τραυματισμούς. Η αστάθεια του ώμου είναι το αποτέλεσμα ενός ή περισσότερων εξαρθρημάτων ή υπεξαρθρημάτων.
Με κάθε επεισόδιο αστάθειας τα μαλακά μόρια του ώμου διατείνονται ή/και τραυματίζονται, με αποτέλεσμα η άρθρωση του ώμου να γίνεται όλο και πιο επιρρεπή σε νέα εξαρθρήματα. Επομένως, η αστάθεια του ώμου είναι μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί συχνά εξαρθρήματα της άρθρωσης του ώμου.
Ως εξάρθρημα ορίζεται η κατάσταση εκείνη όπου το εγγύς άκρο του βραχιονίου οστού (βραχιόνιος κεφαλή) μερικώς ή πλήρως εξαρθρώνεται από την ωμογλήνη της ωμοπλάτης, δηλαδή μετακινείται σε μη φυσιολογική θέση.
(Ένα μερικό εξάρθρημα περιγράφεται ως υπεξάρθρημα, ενώ ένας πλήρης διαχωρισμός ονομάζεται εξάρθρημα.)
- Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αστάθειας του ώμου περιλαμβάνουν πόνο σε ορισμένες κινήσεις του ώμου, ήχους κρότου ή τριβής (ακουστοί ή αισθητοί), οίδημα και εκχύμωση στον ώμο (άμεσα μετά υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα). Ορατή παραμόρφωση και απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης του ώμου, καθώς επίσης διαταραχές στην αισθητικότητα, όπως υπαισθησία ή ακόμα και μερική παράλυση, μπορεί να εμφανισθεί στο άνω άκρο, κάτωθεν του επιπέδου του υπεξαρθρήματος ή του εξαρθρήματος, λόγω πίεσης νεύρων ή αγγείων.
- Αιτίες
Οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης αστάθειας στον ώμο περιλαμβάνουν:
- Τραύμα ή κάκωση στον ώμο
- Πτώση πάνω στο χέρι με το άκρο σε έκταση
- Αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε επίπεδο άνωθεν της καφαλής, όπως η κολύμβηση, το βόλλεϋ ή η άρση βαρών
- Χαλαροί σύνδεσμοι στον ώμο ή διατεταμένος αρθρικός θύλακος
- Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της αστάθειας διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Ο στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας, της δύναμης και του πλήρους εύρους κίνησης.
Στα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Κλειστή ανάταξη – Μετά από ένα εξάρθρημα, ο ορθοπαιδικός σας θα προσπαθήσει με χειρισμούς και κάτω από αναισθησία να το ανατάξει και να βάλει τα οστά στη σωστή τους θέση.
- Ανάρτηση – Χρησιμοποιείται ένας νάρθηκας ακινητοποίησης για υποστήριξη και ανακούφιση του ώμου. Στόχος είναι η επούλωση των τραυματισμένων μαλακών μορίων (θυλάκου, συνδέσμων). Η διάρκεια εφαρμογής του νάρθηκα κυμαίνεται μεταξύ 2 – 4 εβδομάδων.
- Φαρμακευτική αγωγή – Η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος. Οι ενδαρθρικές ενέσεις στεροειδών επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του οιδήματος.
- Παγοθεραπεία – Πάγος θα πρέπει να εφαρμόζεται τοπικά για περίπου 10 – 20 λεπτά της ώρας, 3 – 4 φορές ημερησίως. Ο πάγος δεν πρέπει να τοποθετείται απευθείας πάνω στο δέρμα, αλλά καλό είναι να παρεμβάλλεται μια πετσέτα.
- Φυσιοθεραπεία – Στόχος της φυσιοθεραπείας θα πρέπει να είναι η μυική ενδυνάμωση και η αύξηση του εύρους κίνησης του ώμου. Επίσης, θα πρέπει να διδαχθούν τεχνικές σταθεροποίησης του ώμου και βασικής ισορροπίας του σώματος.
Όταν οι ανωτέρω συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας αποτύχουν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα του ώμου, ο χειρουργός σας θα σας συστήσει χειρουργική σταθεροποίηση του ώμου σας. Η χειρουργική σταθεροποίηση του ώμου γίνεται για να βελτιωθεί η σταθερότητα και η λειτουργικότητα της άρθρωσης του ώμου και για να αποτρέψει μελλοντικά εξαρθρήματα.
Παραδοσιακά, η χειρουργική θεραπεία περιελάμβανε ανοικτό χειρουργείο με μεγάλες τομές και παρατεταμένο χρόνο αποθεραπείας. Πλέον μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά δια πολύ μικρότερων τομών, αναλόγως του τύπου της βλάβης.
Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία, κατά την οποία ένας μικρός σωλήνας με φως και κάμερα στο άκρο του εισάγεται μέσα σε μια άρθρωση ώστε να εκτιμήσει και αντιμετωπίσει την όποια παθολογία.
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική είναι οι μικρότερες τομές, ο ελάχιστος τραυματισμός των μαλακών μορίων και ιστών, ο λιγότερος πόνος και η ταχύτερη ανάρρωση.
Το άρθρο υπογράφει ο Φραγκίσκος Ξυπνητός – Ορθοπαιδικός/Χειρουργός Μεγάλων Αρθρώσεων. Αρθροσκοπική – Ελάχιστα επεμβατική Ρομποτική Χειρουργική. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ιατρείο
Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρου Μεσογείων 298
Χολαργός, Αττικής
Τηλ. επικοιν.: 210 65.64.588
(Πλησίον σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείου)