7 είδη άσκησης που βελτιώνουν τη διάθεση μας

Έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσης.

Η άσκηση δεν είναι φυσικά η θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά εδώ και πολλά χρόνια η έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσης. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sport and Exercise Psychology αποκαλύπτει ότι η αερόβια άσκηση και οι καρδιαγγειακές ασκήσεις μπορεί βοηθούν την ευεξία και την καλύτερη διάθεση. Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται συχνότερα σε φυσική άσκηση, αναφέρουν πιο συχνά συναίσθημα ενθουσιασμού και ευχαρίστησης από εκείνους που δεν είναι τόσο δραστήριοι.

Πέρα από την προστασία απέναντι στα συναισθήματα θλίψης, η άσκηση βοηθάει και στη μείωση του στρες και στην εξασφάλιση ενός καλύτερου ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένα είδη άσκησης που φαίνεται να σχετίζονται στενά με την βελτίωση της διάθεσης:

1. Η «ευφορία» του δρομέα

Στην κορυφή της πυραμίδας για τη βελτίωση της διάθεση βρίσκεται η καρδιακή και αεροβική άσκηση. Οι ειδικοί συστήνουν περίπου 20 με 30 λεπτά αεροβικής άσκηση σχεδόν κάθε μέρα, ενώ η ένταση της άσκησης δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Το πιο φανερό παράδειγμα για το πώς επιδρά η άσκηση στην ψυχολογία, είναι η ευφορία που αισθάνονται οι αθλητές που τρέχουν, αφού περάσουν ένα όριο άσκησης. Η ευφορία αυτή οφείλεται στην έκλυση ενδορφινών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικό «ναρκωτικό» και μπορεί να ενισχύσουν μια αίσθηση ευεξίας, αλλά και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του πόνου.

2. Δυναμώστε το σώμα σας, θωρακίστε τη διάθεσή σας

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε άτομα που μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ακολούθησαν πρόγραμμα ενδυνάμωσης δέκα εβδομάδων. Τα προγράμματα ενδυνάμωσης βοηθούν στην διατήρηση της συγκέντρωσης και του ελέγχου, ενώ βοηθούν στη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και της αυτοπεποίθησης.

3. Γιόγκα ενάντια στην κατάθλιψη

Μια μελέτη ανάμεσα σε 65 γυναίκες με κατάθλιψη, βρήκε ότι οι 34 από αυτές που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα γιόγκα δύο φορές τη βδομάδα για δύο μήνες παρουσίασαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Η γιόγκα βοηθάει στην βελτίωση της ευελιξίας, στην εστίαση στον εαυτό μας, στην διακοπή των αρνητικών σκέψεων και στη βελτίωση της ισορροπίας.

4. Δοκιμάστε το Τάι τσι

Όπως και η γιόγκα, έτσι και οι απαλές κινήσεις του τάι τσι είναι ένας ακόμα τρόπος που βασίζεται στην ανατολική φιλοσοφία και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσης.

5. Περπατήστε το δρόμο της ευεξίας

Το περπάτημα είναι αεροβική άσκηση που ταιριάζει σχεδόν σε όλους και που ταυτόχρονα έχει τη λιγότερη επιβάρυνση στο σώμα. Το σχετικά γρήγορο περπάτημα θεωρείται ότι έχει πολύ σημαντικά οφέλη. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τα σωστά παπούτσια για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς.

6. Βγείτε στον ήλιο

Ακόμα και μια απλή δραστηριότητα εκτός σπιτιού, όπως είναι η κηπουρική, το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή και το απλό παιχνίδι με τα παιδιά σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η ήπια άσκηση μαζί με την έκθεση στο ηλιακό φως είναι δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την έκκριση σεροτονίνης, μια ουσίας που σχετίζεται με την ευεξία και την καλή διάθεση.

7.Αναπηδήστε!

Τα τελευταία χρόνια τα γυμναστήρια εντάσσουν όλο και συχνότερα ειδικά προγράμματα αεροβικής που περιλαμβάνουν τραμπολίνα και η άσκηση γίνεται αποκλειστικά μέσα από συνδυασμό ασκήσεων αναπήδησης. Αυτό το είδος άσκησης βοηθά πολύ στην έκκριση ενδορφινών και άρα στην σημαντική βελτίωση της διάθεσης.

(3205)