Είναι συχνό φαινόμενο σε όλες τις ηλικιακές παρέες να ακούσεις το πόσο δύσκολο είναι να βρεις τον κατάλληλο ή να επικοινωνήσεις και να ταιριάξεις σε μια σχέση. Ακούγοντας ποικίλες ιστορίες εντός και εκτός ψυχοθεραπείας θέλησα να αναφερθώ στις ερωτικές σχέσεις και να προσπαθήσω να περιοριστώ σε 5 σημεία που μπορούν να δώσουν «ανάσα ζωής» στη σχέση.
Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει μια σχέση επιτυχημένη ή με άλλα λόγια την κάνει λειτουργική;
- Επικοινωνία
Ακούγεται τετριμμένο και χιλιοειπωμένο αλλά δεν νομίζω πως κατανοούμε πραγματικά τι σημαίνει μέσα σε μια σχέση η λέξη επικοινωνία. Επικοινωνία λοιπόν σημαίνει να εκφράζω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, τους προβληματισμούς μου, τα όνειρά μου κτλ στον/στην σύντροφό μου.
Ωραία ως εδώ αλλά έρχεται η ώρα της διαφωνίας, του καβγά, ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και τότε καλούμαστε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας προκειμένου να λύσουμε την διαφωνία μας. Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν επικοινωνούμε με τον άλλον εξαπολύοντας ύβρεις, κατηγορίες, υιοθετώντας ειρωνικό ή πομπώδες ύφος.
“Έτσι αμυνόμαστε, δεν επικοινωνούμε..!”
Χρειάζεται λοιπόν να αποτραβηχτούμε για λίγο αν ο θυμός μας είναι σε υψηλά επίπεδα και μόλις ανακτήσουμε λίγο την ψυχραιμία μας να συζητήσουμε τι μας ενόχλησε, πως νιώθουμε και να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης όταν χρειάζεται. Κατά έναν «μαγικό» (κατά κοινή ομολογία) τρόπο και ο/η συντροφός μας υιοθετεί παρόμοια στάση και έτσι επιτυγχάνεται η άμεση και ομαλή επίλυση της διαφωνίας μας. Πάνω απ’όλα νιώθουμε την εγγύτητα που μας εξασφαλίζει αυτή η διαδικασία ως ζευγάρι.
- Κοινός ποιοτικός ελεύθερος χρόνος
Το ζευγάρι εκτός από τον χρόνο που χρειάζεται να περνά ο ένας μακρυά από τον άλλον (προσωπικός/ιδιωτικός χρόνος) χρειάζεται να περνά και κοινό χρόνο. Ο κοινός όμως χρόνος χρειάζεται να είναι και ποιοτικός για να ωφελήσει το ζευγάρι.
Όταν λοιπόν βγούμε για έναν περίπατο, ένα ποτό κτλ με τον σύντροφό μας και αναλωνόμαστε (στο ποιος θα πάει και πότε να πληρώσει τους λογαριασμούς, να κάνει μπάνιο τα παιδιά κτλ) είναι σαν να μην βιώνουμε τη χαρά και την πληρότητα του σμιξίματος μας.
Οι ανάγκες και οι φροντίδες είναι πολλές (σε ένα σπιτικό, μια οικογένεια κτλ) αλλά είναι στο χέρι μας να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να δώσουμε προτεραιότητα σε ορισμένες…
Όταν λοιπόν επιλέγουμε να είμαστε με τον/την σύντροφό μας ας εστιάσουμε εκεί. Ας ρωτήσουμε για τον ίδιο, ας ανατρέξουμε σε ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος ή σε μια στιγμή ιδιαίτερη προσωπική, ας κάνουμε όνειρα, σχέδια ή απλά ας φιληθούμε και ας αγγίξουμε τον/την άλλον/άλλην. Είναι ο δικός μας χρόνος, λίγος ή πολύς και καλούμαστε να τον προστατέψουμε, να μας προστατέψουμε!
- Θαυμασμός/ Εκτίμηση
Ένα χαρακτηριστικό του έρωτα, της έλξης… που νιώθουμε τον πρώτο καιρό σε μια σχέση είναι να θαυμάζουμε χαρακτηριστικά/δεξιότητες του/της συντρόφου μας. Με τον καιρό αυτό ίσως να εξασθενεί καθώς «συνηθίζουμε» τα θετικά στοιχεία του συντρόφου.
Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι ένα συναίσθημα που κρατά αρκετά κοντά ένα ζευγάρι είναι αυτό του θαυμασμού και της εκτίμησης. Δεν χρειάζεται η φίλη μας ή η σύζυγός μας να είναι πρωταθλήτρια στίβου για να την θαυμάσουμε ούτε ο σύντροφός μας ένα κινητό λεξικό για να τον εκτιμήσουμε.
Μικρές καθημερινές δεξιότητες, συμπεριφορές μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε όμορφα και να κερδίσουν το καμάρι μας για τον/την σύντροφό μας. Αν λοιπόν καταφέρει να βρει ένα δύσκολο δρόμο, να φτιάξει ένα γευστικό φαγητό ή να επισκευάσει το καζανάκι μπορεί να του/της χαρίσουμε όλο μας τον θαυμασμό. Ας μην ξεχνάμε πως λαμβάνοντας επιβράβευση κάποιος για μια συμπεριφορά του τείνει να την επαναλάβει ενώ οι συμπεριφορές που τυγχάνουν αδιαφορίας τείνουν να μειωθούν αισθητά. Ας μην είμαστε φειδωλοί λοιπόν στην εκδήλωση αυτών των συναισθημάτων.
- Πάθος
Η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα (μεταξύ άλλων) για να παραμένουν ικανοποιημένοι στη σχέση τους. Το πιο δύσκολο ίσως μέρος είναι πως να διατηρηθεί το πάθος αφού περάσει ο πρώτος καιρός του μέλιτος. Το πάθος δεν μπορεί να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου στην αρχική του μορφή. Μπορεί όμως να πάρει άλλη μορφή και να φροντίσουμε να τη διατηρήσουμε για να μην εξασθενεί.
Η καθημερινότητα και η ρουτίνα είναι δύο ισχυροί αντίπαλοι του πάθους. Καλούμαστε να ποθούμε τον /την σύντροφό μας έχοντας αφήσει πίσω μας τον πρώτο καιρό της… εξερεύνησης και της ερωτικής αδημονίας. Ο κοινός ποιοτικός χρόνος που αναφέραμε πιο πάνω αποτελεί σύμμαχο του πάθους.
Όταν περνάμε ευχάριστα με τον σύντροφό μας και χαλαρώνουμε η ερωτική μας διάθεση δεν είναι μακριά. Η φαντασία είναι ο επόμενος σύμμαχος για να διατηρήσουμε τη φλόγα μεταξύ μας. Ας μην επαναπαυόμαστε, ας μην θεωρούμε τον/την σύζυγο δεδομένη γιατί έτσι η ερωτική μας επιθυμία τείνει να εξασθενήσει. Ας πούμε λοιπόν ναι στις εκπλήξεις, στις μικρές ή στις μεγάλες χειρονομίες, στον αιφνιδιασμό (με την καλή πάντα έννοια)!
- Εμπιστοσύνη
Δεν νοείται να δεσμεύομαι να είμαι με κάποιον/κάποια που δεν εμπιστεύομαι. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο κάθε σύντροφος χωριστά αλλά και μαζί να αναπτυχθεί, να ανθίσει, να εξελιχθεί. Λέγοντας λοιπόν ότι εμπιστεύομαι τον άλλον εννοώ ότι έχω εμπιστοσύνη στα συναισθήματά του για μένα, στην προσπάθειά του για το κοινό μας καλό, στις ενέργειές του και στην προσωπικότητα/χαρακτήρα του.
Έτσι το να μην εμπιστεύομαι τον σύντροφό μου είναι σαν να του στερώ το δικαίωμα να υπάρξει χωρίς εμένα, σαν άτομο (που είναι ανθρώπινο αναφαίρετο δικαίωμα).
Σύντομα λοιπόν δεν θα το αντέξει και είτε θα γίνει δυστυχισμένος είτε θα με αφήσει. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο. Θα κλείσω με ένα απόσπασμα – από τον Προφήτη – του Kahil Gibran:
“Αγαπήστε ο ένας τον άλλον αλλά μην κάνετε την αγάπη αλυσίδα να σας δένει:
Αφήστε την καλύτερα να σαλεύει σαν θάλασσα ανάμεσα στα ακρογιάλια των ψυχών σας…
Δώστε τις καρδιές σας, χωρίς όμως να γίνει φύλακας ο ένας στην καρδιά του άλλου…
Και σταθείτε πλάι ο ένας στον άλλον άλλα όχι πολύ κοντά:
Γιατί και οι κολόνες του ναού στέκουν ξέμακρα η μια από την άλλη,
Κι η δρυς και το κυπαρίσσι δεν μεγαλώνουν το ένα στη σκιά του άλλου”
Το άρθρο υπογράφει η Πουλημενέα Γεωργία – Κλινική Ψυχολόγος / Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.mentalcare.gr)