4 «αποτελεσματικοί» τρόποι υποστήριξης ατόμου με… κατάθλιψη!

Κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη συχνά νιώθει ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πραγματικά πως νιώθει.

 Η κατάθλιψη πολλές φορές επιδρά πολύ αρνητικά στη ζωή μας και καταναλώνει την ψυχική και σωματική μας ενέργεια. Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη είναι το αίσθημα ότι κανείς πραγματικά δεν μπορεί να καταλάβει πως νιώθει. Αυτή η αίσθηση πολλές φορές μπορεί να βάζει εμπόδια στην επικοινωνία με το περιβάλλον και την οικογένεια του ατόμου, που πολλές φορές δεν ξέρουν ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος συμπεριφοράς.

Το βασικό είναι να μην προσπαθούμε «να σώσουμε» τον άνθρωπο που υποφέρει, όσο και ανησυχούμε για αυτόν. Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να πούμε και να βοηθήσουμε ουσιαστικά μέσα από το ρόλο μας και στο βαθμό που μας αναλογεί.

Αν συνοψίσουμε τα 4 βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμς είναι τα ακόλουθα:

«Να δηλώσουμε… είμαι εδώ για σένα.»

 Φαίνεται απλό, αλλά μια τέτοια φράση μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από ότι κανείς μπορεί να φανταστεί. Με ένα τρόπο δηλώνουμε στον άνθρωπο μας ότι αντέχουμε και αποδεχόμαστε αυτό που του συμβαίνει και του επιτρέπουμε έτσι να νιώσει ασφάλεια και ανακούφιση.

«Να πείσουμε το πάσχον άτομο ότι …δεν φταίει αυτό.»

Πολύ συχνά οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη θεωρούν ότι το πρόβλημά τους οφείλεται σε κάποιο δικό τους «λάθος» ή «ελάττωμα». Η αναγνώριση από το περιβάλλον ότι η κατάθλιψη είναι μια νόσος και δεν αφορά ένα πρόβλημα χαρακτήρα ή προσωπικότητας βοηθά το άτομο να έχει μια πιο λειτουργική στάση και να μην αντικατηγορείται.

«Να ρωτήσουμε αυτόν που υποφέρει από καταθλιπτική διαταραχή…αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε;»

Ένας πρακτικός τρόπος να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που υποφέρει να δηλώσουμε διαθεσιμότητα. Ακόμα και αν φαινομενικά αρνείται να δραστηριοποιηθεί ή απορρίπτει τις προτάσεις μας για δραστηριότητες, είναι σημαντικό να είμαστε εκεί όταν θα θελήσει να κάνει πράγματα που θα τον κάνουν να νιώσει καλύτερα.

«Να του δείχνουμε ότι…το  καταλαβαίνουμε/κατανοούμε/συμπάσχουμε/συναισθανόμαστε.»

Αυτή η μικρή και φαινομενικά ασήμαντη φράση είναι πολύτιμη για κάποιον που αισθάνεται μόνος του μέσα στο σκοτάδι της κατάθλιψης. Η αίσθηση ότι κάποιος μπορεί να καταλαβαίνει αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε, σπάει την απομόνωση και την απελπισία που πολλές φορές συντηρούν το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης.

Γράφει η Βασιλική Ντούμου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του www.kontasou.com. 

 

(23969)