20 εύκολοι στόχοι για μία χρονιά με ευεξία και ενέργεια

Το 2020 η υγεία και η σημασία της ήρθαν στο προσκύνιο για τα καλά. Τώρα, προετοιμαζόμαστε για το 2021 που θέλοθμε να είναι γεμάτο ζωντάνια και ποιότητα.

Ας μου επιτραπεί ένα πιο προσωπικό ύφος σε αυτό το άρθρο. Η χρονιά τελειώνει, εμείς γράφουμε κείμενα, εσείς μαγειρεύετε, οδηγείτε ταξί ή βλέπετε τηλεόραση. Όλοι εμείς που υπογράφουμε κείμενα για φαγητό, ευεξία, ομορφιά, τέχνη και σεξ δεν σημαίνει ότι τα κάνουμε όλα σωστά όλη την ώρα. Δεν τρώμε γκουρμέ και ελαφρά κάθε μέρα, δεν περπατάμε όσο θέλουμε να νομίζουμε, δεν είμαστε γκουρού σε τίποτα.

Γράφοντας, όμως, έρχεται η όρεξη να ζήσουμε καλύτερα. Και αντιστρόφως, φυσικά. Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να εντάξετε στην ζωή σας λίγη άσκηση και να είστε κάπως πιο προσεκτικοί με την διατροφή σας; Καθόλου. Έτσι θέλω να πιστεύω δηλαδή. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά τις απολαύσεις και τις ανέσεις, αλλά θέλω να μη λαχανιάζω στα 30 μου, ούτε να είμαι «μία άλλη» σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Μαζί σας, γράφω και θα προσπαθήσω να τηρήσω αυτήν την λίστα με τις 20 αποφάσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής μες στο 2020.

1.Ύπνος και νερό

Νομίζω πως πίνω πολύ, όμως καθημερινά διψάω. Άρα δεν έχω πιει όσο πρέπει, έχω αφυδατωθεί πάλι. Ύπνος σε πι σταθερή βάση, ας πούμε μεταξύ 00:30 και 01:15 κάθε βράδυ, πλην εξαιρέσεων διασκέδασης ή άλλης ανάγκης. Ξύπνημα πρωί, πιο πρωί, για να μην αργώ πια ούτε λεπτό στο γραφείο. Δεν μου δίνουν τίποτα αυτά τα δέκα λεπτά περισσότερου ύπνου με το snooze πατημένο. Ίσα ίσα, στην πορεία θα με αγχώσουν.

Εφτά ώρες ύπνου ας είναι το απαράβατο minimum μας για φέτος.

2. Ποτέ πια ασανσέρ

Ας το πούμε με μια φωνή όλες και όλοι εμείς που δεν έχουμε, φυσικά,θέμα με μέση και γόνατα: ας πηγαίνουμε φέτος με τις σκάλες. Στο σπίτι, στο μετρό, στην δουλειά. Σφιχτά πόδια, ωραίος πωπός, τονωτικές ενέσεις μες στην μέρα μας, αντί για μια ακόμα κούπα καφέ. Εξαιρέσεις: δεκάδες σακούλες σούπερ μάρκετ σε συνδυασμό με διαμέρισμα στον πέμπτο όροφο. Είπαμε.

3. Λιγότερο junk food

Αν θέλουμε να φάμε νόστιμα και να μη μας νοιάξουν οι θερμίδες, μπορούμε να το κάνουμε και δεν δίνουμε και λογαριασμό σε κανέναν. Μακαρόνια, σουφλέ, μπριζόλες, κέικ της μαμάς, λιχουδιές πάσης φύσης αλλά από τα χέρια μας. Είναι καλύτερο ένα κομμάτ παστίτσιο με διπλή μπεσαμέλ μια φορά τον μήνα, από ένα σακουλάκι προτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες που τόσο πάνε και με το αναψυκτικό. Ας πούμε στοπ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ποτέ μα ποτέ ξανά δεν θα φάμε κάποιο ανεβαστικό για την διάθεσή μας σκουπίδι. Να μειώσουμε σημαντικά, όχι να κόψουμε παντελώς, γιατί τότε θα μας λείψει και θα το ζητάμε μετά μανίας.

4. Αγορά αθλητικών ρούχων

Άλλο να πηγαίνεις στο γραφείο με γόβες και άλλο με αθλητικά. Τα αθλητικά θα σου επιτρέψουν να επιταχύνεις λίγο το βάδισμα, να νιώσεις πιο ενεργή, ότι κινείσαι περισσότερο. Το ίδιο ισχύει με τα δίπολα τζιν-κολάν και κολλητό πουκάμισο-βαμβακερό T-shirt.  Δεν θα χάσουμε το προσωπικό αμς ύφος στο ντύσιμο, αλλά αν έχουμε ερικά καινούργια αθλητικά ρούχα φέτος ίσως μας βοηθήσουν να πάρουμε απόφαση ότι χρειαζόμαστε περισσότερη άσκηση.

5. Αντηλιακή κρέμα κάθε μέρα

Ναι. Χειμώνα καλοκαίρι. Μετά το πλύσιμο της μούρης το πρωί. Τσακ μπαμ. Ναι, ισχύει και για τους άντρες.

6. Ενυδατική κρέμα χεριών

Όλο την κάνουμε skip ή την θυμόμαστε μια φορά το μήνα. Τα χέρια μας αφυδατώνονται και καταπονούνται, με αυτά κάνουμε τα πάντα. Δεν κοστίζει τίποτα μια κρέμα προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας που μπορεί να μας περιμένει πλάι στη μολυβοθήκη ή μες στο αμάξι για να μας θυμίζει την αναγκαιότητά της.

7. Περισσότερα λαχανικά και, δευτερευόντως, φρούτα

Με τα φρούτα τα πάμε καλύτερα: σε μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα, με γιαούρτι…παλεύονται κάπως. Έχουν και ζάχαρη, βλέπεις! Φυσική, βέβαια. Τα λαχανικά μας ζορίζουν. Πάντα σαλάτα με το φαγητό, να ένας ωραίος κανόνας. Υπάρχουν τρόποι να μας χορτάσουν και να αποτελέσουν ολόκληρα γεύματα. Πόσον καιρό έχετε να φάτε αρακά, σπανακόρυζο και μπριάμ; Αντί για συμπληρώματα και βιταμίνες σε υπερβολικό βαθμό, επανεξετάστε την διατροφή σας. Κι εγώ μαζί σας.

8. Λιγότερο ή καθόλου τσιγάρο

Το καθόλου το ξέρετε, δεν περιμένετε εμένα. Κάποιοι δεν θέλουμε να το κόψουμε μαχαίρι είτε επειδή είμαστε νέοι, είτε αφελείς, είτε και τα δύο σε έναν εξόχως επικίνδυνο συνδυασμό. Αντί για ένα ή δύο πακέτα, όμως, μπορούμε να κάνουμε ένα ή δύο τσιγάρα. Εντάξει, και τέσσερα ή πέντε καλά είναι σε σχέση με τα δέκα και τα δεκαπέντε. Σημειώστε σε ένα χαρτί κάθε φορά που καπνίζετε. Πάρτε στο γραφείο μια ταμπακιέρα με λιγότερα τσιγάρα μέσα από το συνηθισμένο σας.  Κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα αντί να καπνίσετε (πάλι) μες στην κρεβατοκάμαρα. Φτάνει πια!

Μειώνοντας το κάπνισμα, κάντε κάθε ένα από τα λίγα σας τσιγάρα να μετρά. Μην κανπίζετε από συνήθεια, αλλά για απόλαυση.

9. Αναπνοές

Ξενχάμε να αναπνεύσουμε, το ξέρετε; Εγώ να τα ακούω πρώτη. Μερικές βαθιές αναπνοές μες στη μέρα λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό. Ας τις βάλουμε σε πρόγραμμα. Δέκα το πρωί, δέκα το βράδυ. Εισπνοή, εκπνοή. Απλά κι ωραία. Κι ύστερα από λίγο, η διάθεση αλλάζει, το μυαλό λειτουργεί καλύτερα.

10. Καλός κι ο καφές, αλλά μια κούπα πράσινο τσάι τη μέρα (ή περίπου) κάνει θαύματα

Αν όχι κάθε μέρα, τότε μερικές φορές την εβδομάδα πιείτε πράσινο τσάι, με ή χωρίς μέλι, παγωμένο ή ζεστό. Ο ορισμός της ευεξίας και της υγείας. Θα μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό τρικ που πιάνει συνήθως: ορίζω μια no coffee day. Ας πούμε τις Κυριακές που δεν χρειάζομαι την ψευδαίσθηση της ενέργειας που δίνει ο καφές πάνω στην δουλειά. Ή μια μέρα καθημερινή που νιώθω πως έχω παραφαέι και θέλω να «καθαρίσω» λίγο και να νιώσω πιο ελαφριά.

11. Κουβεντιάζουμε, δεν ξεσπάμε

Όταν μας ενοχλεί κάτι, ας το λέμε-πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Δεν είναι ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία να κρατάμε πράγματα που μας πνίγουν και μας ενοχλούν. Ας μοιραστούμε προβληματισμούς και αγωνίες, ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να εκφραστεί.

12. Άδειο στομάχι, υγιέστερη ζωή

Η διαλειμματική νηστεία είναι η νέα τάση. Επειδή δεν μπορώ να αντισταθώ σε νόστιμο και συχνά παχυντικό φαγητό, από το να τρώω όλη μέρα εκατό μικρά γεύματα με κάσιους και κράνμπερις, προτιμώ να φάω 2 γερά γεύματα και να αφήσω το στομάχι μου να χαλαρώσει από τις 22:00 έως τις 14:00 την επόμενη μέρα. Απολαμβάνω ένα μεσημεριανό, παραλείποντας το πρωινό (κανένα πρόβλημα, το έχουν πει και οι γιατροί!), τρώω ένα υγιεινό σνακ στο ενδιάμεσο (ξηροκάρπια, φρούτο, μπάρα δημητριακών) και το βραδάκι γύρω στις 20:00 τρώω το δείπνο μου σαν άνθρωπος, χωρίς να αγώνομαι ιδιαίτερα για την ποσότητα, αποφεύγοντας βέβαια και τις καθημερινές υπερβολές.

13. Λιγότερο αλκοόλ

Από πότε σας κόλλησε αυτό το «ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ»; Και καλά να είναι κρασί. Αν είναι ουίσκι ή άλλο αλκοόλ; Σίγουρα καλό δεν μας κάνει. Ας επιλέξουμε φέτος να μετριάσουμε την κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία του συκωτιού μας και γενικώς, αλλά και για τις περιττές θερμίδες που μας «χαρίζει» αυτό το…ένα ποτηράκι σε καθημερινή βάση.

14. Πε ρπά τη μα

Επίτηδες το έγραψα έτσι, με κενά. Να μας εντυπωθεί. Να μου εντυπωθεί. Κάθε φορά που περπατάω νιώθω καλύτερα. Πιο αισιόδοξη, πιο ζωντανή. Μου κατεβαίνουν ιδέες. Έχω όρεξη να κάνω πράγματα. Μου φεύγει η υπνηλία. Νιώθω το σώμα μου πιο σφιχτό και δυνατό. Μισή ώρα τη μέρα μπορεί να κάνει θαύματα. Κι αν μερικές μέρες έχετε καθίσει πολύ, σπάστε την ρουτίνα με μια μέρα κατά την οποία θα κάνετε όλες σας τις δουλειές με τα πόδια. Θα νιώσετε άλλος άνθρωπος.

15. Ξεκούραση ματιών από την οθόνη

Κάθε μισή ώρα, πάρτε το βλέμμα από την οθόνη του υπολογιστή. Δείτε λίγο τι γίνεται απ ‘έξω, με την ευκαιρία σηκωθείτε κι από την καρέκλα για μισό λεπτό, δεν κάνει κακό. Ανοιγοκλείστε τα μάτια, ξεπιαστείτε. Ανχ ρειαστεί, έχετε μαζί σας κι ένα ενυδατικό κολύριο που βοηθά στην ενυδάτωση των ματιών. Τα καταπονούμε πολύ οι περισσότεροι από εμάς, δυστυχώς…

16. Ψάρι για γεύση και υγεία

Μιας και μίλησα για μάτια, θυμίθηκα τα ψάρια. Να τα φάτε κανονικά, όμως, όχι όπως λέει η παροιμία. Μία φορά την εβδομάδα οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ψάρι-και λέω λίγο. Βρείτε τα καθαρισμένα και επιλέξτε ψάρια που δεν σας κοστίζουν πανάκριβα, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Ως φοιτήτρια, έτρωγα αποκλειστικά στις ταβέρνες το καλοκαίρι και τον χειμώνα αρκούμουν σε κονσέρβες. Κι αυτές κάνουν δουλειά και είναι τέλειο σνακ μαζί με παξιμάδια και ντομάτες. Σαρδέλα, γαύρος και τα συναφή, ξέρετε. Το ψάρι μαγειρεύεται πανεύκολα, είναι υγιεινό, θρεπτικό και ελαφρύ. Do it, φέτος.

17. Ας πούμε όχι στα συνθετικά εσώρουχα

Μη γελάτε. Σαν τα βαμβακερά δεν έχει. Καλύτερος αερισμός, περισσότερη άνεση-το σχέδιο είναι θέμα προσωπικού γούστου. Να μας προσέχουμε λίγο περισσότερο: μερικά ευρώ διαφορά στην τιμή μπορεί να κάνουν μεγάλο καλό στην υγεία και την υγιεινή μας.

18. Λιγότερο κινητό, περισσότερο ό, τι άλλο θέλουμε εμείς

Θα έλεγα βιβλία, αλλά δεν είναι για όλους. Πόσον καιρό έχουμε να κάτσουμε αγκαλιά με το ταίρι μας; Να κάνουμε σεξ δύο μέρες στην σειρά; Να χαλαρώσουμε στον καναπέ ή στο κρεβάτι χωρίς να απασχολούμαστε με καταιγισμό πληροφοριών ή ψυχαγωγίας; Μπορούμε. Μια απόφαση είναι.

19. Ανοιχτά παράθυρα, καθαρό σπίτι

Φέτος, μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού. Λίγα πράγματα κάθε μέρα μειώνουν κατά πολύ το άχθος μιας γενικής καθαριότητας στο τέλος της εβδομάδας. Να μην ξεχνάμε να αερίζουμε επαρκώς τους χώρους μας, ο καθαρός αέρας είναι ζωή και υγεία.

20. Επισκέψεις στον γιατρό

Ας προγραμματίσουμε εγκαίρως αν έχουμε την δυνατότητα τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, τον γυναικολόγο, τον ανδρολόγο μας, ας κάνουμε νωρίτερα μες στον χρόνο τις γενικές μας εξετάσεις, ας μην αναβάλλουμε άλλο την επίσκεψη στον ποδίατρο για εκείνον τον ενοχλητικό κάλο. Καλύτερη υγεία σημαίνει περισσότερα χαμόγελα και αυτοπεποίθηση.

Καλή χρονιά μας, γεμάτη από όσα μας αξίζουν. 

Πηγή: in.gr

(6)