Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει απάντηση στην ερώτηση αυτή και να θέσει ακόμα μερικά ερωτήματα για τη συσχέτιση της κατάθλιψης και της χρήσης των social media.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισβάλει στην καθημερινότητά μας. Περνάμε αρκετές ώρες σκρολάροντας στην αρχική μας και κάνοντας “like” σε διάφορες φωτογραφίες, βίντεο και ότι άλλο μας ενδιαφέρει. Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, όμως, έρχεται να αναδείξει μία πιο σκοτεινή πλευρά των social media.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ρόι Πέρλις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”. Για τον σκοπό της μελέτης αυτής ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.400 ενήλικες με μέση ηλικία 56 ετών (τα δύο τρίτα γυναίκες), κανένας από τους οποίους δεν είχε διαγνωστεί ούτε με ήπια κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης, που ήταν ο μήνας Μάιος του 2020. Όμως, ένα χρόνο μετά, δηλαδή τον Μάιο του 2021, σχεδόν ένας στους δέκα χρήστες (9%) είχε εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα αυτή μελέτη η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και το ποιο μέσο αυτός χρησιμοποιεί κυρίως. Τη μεγαλύτερη επίπτωση και σύνδεση με κατάθλιψη φαίνεται να έχουν τα Snapchat και Facebook

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτής, ο κίνδυνος αυξανόταν όσο μεγαλύτερη ήταν κατά σειρά η χρήση τριών δημοφιλών μέσων: του Snapchat, του Facebook και του TikTok. Υπήρχαν όμως και ηλικιακές διαφορές. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες του TikTok και του Snapchat άνω των 35 ετών, αλλά όχι στους νεότερους, ενώ το αντίστροφο ίσχυε στο Facebook, όπου ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες κάτω των 35 ετών, αλλά όχι στους μεγαλύτερους.

Όπως ανέφερε ο Πέρλις:

“Η σχέση ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ψυχική υγεία έχει αποτελέσει θέμα έντονου διαλόγου.”

Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν είναι σαφές, ούτε από τη νέα έρευνα, κατά πόσο όντως τα ίδια τα social media προκαλούν κατάθλιψη. Όπως είπε:

“Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου για κατάθλιψη, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα social media πράγματι συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου.”

Ελπίζουμε να γίνουν και άλλες μελέτες που να αποσαφηνίζουν τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η σχετική μελέτη.

Πηγή: neolaia.gr

(8)