10 φυσικοί τρόποι που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Μερικές απλές αλλαγές στη συμπεριφορά, στον τρόπο ζωής, στον τρόπο σκέψης μπορούν να συμβάλλουν πολύ ενθαρρυντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. 

Υπάρχουν απλές και καθημερινές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. 

1. Βγείτε από την ρουτίνα. Μπορείτε να φτιάχνετε ένα απλό καθημερινό πρόγραμμα που θα διατηρεί τη ζωή σας οργανωμένη, χωρίς να πλήττετε.

2. Θέστε στόχους. Συχνά μπορεί να νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να πετύχετε όλα όσα θέλετε. Μπορείτε λοιπόν να εντάξετε την επίτευξη των στόχων σας στην καθημερινότητα σας. Προσπαθήστε να τους κάνετε πιο προκλητικούς, για να υπάρχουν και περισσότερες αφορμές για να τους πετύχετε. Και φυσικά μη παραλείψετε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας ακόμα και για το πιο μικρό κατόρθωμα. 

3. Ασκηθείτε. Ακόμα και μερικά λεπτά περπάτημα κάποιες ημέρες την εβδομάδα μπορεί να λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για τη διάθεση μας. Δεν χρειάζεται να τρέξετε σε μαραθώνιο ή να λιώσετε στο γυμναστήριο. 

4. Υιοθετήστε υγιεινό τρόπο διατροφής. Αν η κατάθλιψη τείνει να σας κάνει να τρώτε περισσότερο, τότε θα ήταν καλό να πάρετε τον έλεγχο της διατροφής σας στα χέρια σας. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, κρέας ή ψάρι σε λογικές ποσότητες ανά ημέρα. Όσο περνούν οι ημέρες, θα το συνηθίζετε όλο και περισσότερο!

5. Κοιμηθείτε σωστά. Ο πολύ λίγος ύπνος ή αντίθετα οι υπερβολικές ώρες μπορεί να εντείνουν τα καταθλιπτικά συναισθήματα. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε καθημερινά όσο γίνεται τις ίδιες ώρες. 

6. Αναλάβετε ευθύνες. Όταν είστε σε κατάθλιψη μπορεί να θέλετε να τραβήξετε πίσω τη ζωή σας και να εγκαταλείψετε τις ευθύνες στο σπίτι και στην εργασία σας. Μην το κάνετε αυτό, με το να εμπλέκεστε στις καθημερινές σας ευθύνες, θα σας κάνει να διατηρήσετε ένας καλό και υγιή τρόπο ζωής ο οποίος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

7. Πείτε αντίο σε αρνητικές σκέψεις. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Μπορεί να συνηθίζετε να σκέφτεστε τα χειρότερα δυνατά σενάρια για κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείτε άσχημα για κάτι, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε θετικά και αισιόδοξα σημεία. 

9. Κάντε καινούργια πράγματα. Πιέστε τον εαυτό σας να κάνε κάτι διαφορετικό. Πηγαίνετε σε ένα μουσείο, κάντε εθελοντισμό, ξεκινήστε μία δεύτερη γλώσσα, κτλ. Όταν υπάρχει πρόκληση για κάτι διαφορετικό, παρατηρούνται χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες συνδέονται με την ευχαρίστηση, την απόλαυση και τη μάθηση.

9. Διασκεδάστε. Βρείτε χρόνο και όρεξη να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και απολαμβάνετε. Ακόμα και αν τίποτα δεν σας φαίνεται διασκεδαστικό αυτή τη στιγμή, μην το βάζετε κάτω και προσπαθήστε να κάνετε κάτι που σας άρεσε. Σύντομα θα διαπιστώσετε πως σας αρέσει ακόμα και απλά το είχατε ξεχάσει για λίγο. 

10. Χαμογελάστε!

 

(73805)